Hopp til hovedinnholdet

Kan det at jeg ikke liker innvandrere få konsekvenser på skolen?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei hvis man er en "rasist" og ikke synes noe om innvandrere osv. Men læreren er imot deg og mener det motsatt av deg, kan det få konsekvenser på skolen? Jeg er ikke glad i innvandrere osv, men kan jeg få konsekvenser for å si min mening på en saklig måte da? Mener ikke at jeg kan kalle en annen med annen bakgrunn noe stygt, men og si hva jeg ikke liker med utlendinger og innvandrere som en gruppe, og felles for de? nå hørtes jeg veldig rasistisk ut, jeg er ikke rasistisk eller oppfører meg sånn over et annet menneske.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med ung.no.

Hvis man diskuterer sitt synspunkt på en saklig måte skal det ikke få konsekvenser på skolen. Det gjelder vel å merke hvis meningene ikke er direkte rasistiske eller hatefulle. Det er nemlig sånn at hatefull tale er ulovlig i Norge.

Du sier selv at du ikke mener å kalle noen noe stygt, og det er bra. Men husk at generaliseringer også ofte gjør at man kaller noen noe stygt. Uttalelser som for eksempel "alle gutter er voldtekstforbrytere" er jo implisitt å si at "du er en voldtektsforbryter" til en hvilken som helst gutt.

Det samme gjelder generaliseringer om innvandrere eller grupper av utlendinger. Det kan du lese mer om på Antirasistisk Senter sin skolenettside aldrimer22juli.no om rasisme, eller på lovdata.

Det å diskutere problematiske sider ved et flerkulturelt samfunn eller innvandring på en saklig måte skal det faktisk være mulig å gjøre i norsk skole.

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Kan man bli kvitt rasisme?

Nei til rasisme (colourbox.com)

Er det virkelig mulig å bli kvitt rasisme? Og hvordan gjør man det?

Les mer

Her er lovene som forbyr rasisme og diskriminering

Rasisme-kort (colourbox.com)

Visste du at Norge har en egen rasismeparagraf? Og at vi også har vår egen diskrimineringslov, som skal sørge for at ingen behandles dårlig på grunn av sin etnisitet, hudfarge eller etniske opprinnelse.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett