Hopp til hovedinnholdet

Hvordan fungerer det å frata foreldreansvaret til noen?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hvordan fungerer det å frata foreldreansvaret til noen? Nå er det slik at jeg ikke vil bo med moren min (personlige grunner). Faren min bor i utlandet, men hun lar meg ikke bo med han, hun sier at hun har foreldreansvaret. Vi klarer rett og slett ikke å bo under samme tak og jeg vil heller ho hos en fosterfamilie eller faren min enn hos henne. Går det an å ta vekk foreldreansvaret hennes?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

Foreldre har foreldreansvaret for sine barn til de er 18 og myndige. Fram til da er det foreldre som har ansvaret for å ta avgjørelser på vegne av sine barn. Det gjelder økonomi, helse og juridiske spørsmål.

Foreldreansvaret regulerer pliktene foreldre har i forhold til sine barn. Dette gjør at det skal mye til for at foreldre mister foreldreansvaret. I de få tilfellene det skjer er det som regel den andre forelderen som må ha det alene. I og med at faren din bor i utlandet er det lite sannsynlig at han får det.

Selv om det er sjelden en foreldre mister foreldreansvaret kan foreldre miste omsorgen selv om de har foreldreansvaret. Dette gjelder tilfeller der det dreier seg om alvorlig omsorgssvikt. Dette vurderes av barnevernet. Du kan selv ta kontakt med barnevernet der du bor eller ringe Alarmtelefonen 116 111.

Det er veldig vanlig at ungdom og deres foreldre synes at det er vanskelig å komme over ens og se likt på regler og rettigheter. Foreldre ønsker at de unge skal høre etter fortsatt og der er ofte redde for at ungdom skal ta valg som skader dem selv. De unge ønsker å få mer selvbestemmelse og større privatliv. Dette fører ofte til konflikt. Ved familievernkontoret der dere bor er de eksperter på å hjelpe familier løse konflikter og snakke bedre sammen.

Ønsker du noen å snakke med alene kan du ta kontakt med helsestasjonen for ungdom der du bor.

Legger ved noen artikler som vi håper kan hjelpe deg!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett