Hopp til hovedinnholdet

Kriminelle handlinger før 18 år og uttømmende politiattest

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på et par ting. Hvis noen har gjort noe ulovlig før de blir 18 men blir dømt når de er 18 vil det fortsatt telle som at du gjorde det før du ble 18? Og det står at hvis du gjorde noe ulovlig før du ble 18 skal det ikke komme med i den uttømmende politiattesten hvis du ikke har begått alvorlig og gjentatte lovbrudd. Betyr det at hvis du har gjort en alvorlig ting så kommer det ikke med så lenge du ikke begår nye lovbrudd? Også lurer jeg på hvilke politiattester som blir sett på når du søker om visum?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

De som blir dømt for handlinger som er begått før fylte 18 år, blir dømt deretter. Det er altså tidspunktet da handlingen fant sted som man blir dømt etter. 

Du lurer på om alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger, begått før man har fylt 18 år, vil komme med i en uttømmende politiattest. Dersom man har begått alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger før man fyller 18 år, vil disse føres opp i en uttømmende politiattest. Det er bare i tilfeller hvor noen under 18 år har begått kriminelle handlinger som ikke er alvorlige og som ikke er gjentatte, at dette ikke føres opp i uttømmende politiattest. 

Du kan lese mer om dette i artiklene som vi har lagt med i svaret vårt til deg. 

Du lurer også på hvilke politiattester som blir sett på når du søker om visum. Andre lands myndigheter har ikke tilgang til din politiattest. Det er det bare norske myndigheter som har. Vi vil likevel anbefale at man ikke holder tilbake opplysninger om tidligere forhold når man søker om visum. Da slipper man ubehagelige opplevelser i forbindelse med reiser til andre land. Hvis man er i tvil om man kan få visum, er det lurt å ta kontakt med det aktuelle landets ambassade som vil kunne gi gode svar. Du kan også lese mer om anmerkninger i politiattesten og visum, i artiklene som er lagt med i svaret vårt til deg.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Når blir saker på rullebladet fjerna? Og får det betydning for jobb?

Gutt sitter foran PCen (colourbox.com)

Har du fått en anmerkning på rullebladet og redd for at det skal følge deg resten av livet?

Les mer

Alt du trenger å vite om visum

visum (www.colourbox.com)

Hvis du skal reise til et land utenfor Europa bør du sjekke om landet krever at du skaffer deg visum. Land med visumplikt vil ikke slippe deg inn uten at dette er i orden. Søk i god tid før du skal reise, noen steder er behandlingstiden for visumsøknader lang.

Les mer

- Har noe på rullebladet - kan jeg reise til USA?

Frihetsgudinnen (colourbox.com)

Jeg ble tatt for nasking for noen år siden. Har tenkt å studere i USA etter videregående, og lurer på om det at jeg har noe på rullebladet får noe å si. Har hørt at det er vanskelig å få reise til USA med noe på rullebladet. Utenlandsstudier er noe jeg har drømt om bestandig, og USA er favorittlandet. Blir så lei meg hvis den tabben jeg gjorde en gang for lenge siden skal ødelegge planene mine.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd