Hopp til hovedinnholdet

Vil gjerne på fest, bli full og rote litt med gutter

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er 13 år og går i åttende klasse. Jeg er en ganske populær jente og har ligget en gang. Jag har ikke vært på noen fester ennå men har blitt invitert til bestevenninnen men sin fest på lørdag. Har veldig lyst ril p gå ikke fordi jeg synes det er jwlig kult å dra på fest men fordi jeg føler meg gammel nokk. Jeg har drukket øl to ganger før og toler ganske mye. Og jeg har lyst til å bli full fordi da kan jeg rote litt med gutter. Problemet er at moren min ikke lar meg dra på fester eler drikke så jeg går liksom bak ryggen hennes. Jeg vil jo bare at hun skal forstå mitt synspunkt. Håper du forstår meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er forståelig at du er nysgjerrig og vil prøve ut festing, rus og utforske kosing med gutter. På den andre siden er du ung og du har mange muligheter i årene som kommer til å være med på litt av hvert.

Det skal ikke være mulig for deg å få tak i alkohol. Det er ulovlig og straffbart å gi mindreårige alkohol.  Du kan sette andre i en vanskelig situasjon hvis du får en voksen til å spandere eller kjøpe alkohol til deg. Det kan også være vanskelig å sette grenser for deg selv og opptre slik som man ønsker å bli oppfattet når man er ruset. 

Pass på at du ikke kommer i en vanskelig situasjon med tanke på gutter og sex. Du er ung til å prøve voksen seksualitet, og det er ulovlig at en gutt over 15 år har sex med deg.

Jeg tenker at du har en omsorgfull og klok mor som prøver å passe på og hjelpe deg til å ta gode valg for deg selv. Hvis du går bak ryggen hennes kan du oppleve at hun oppdager det du har gjort og blir utrygg på om hun kan stole på deg. Det er lettere å få lov til det man vil og få frihet til å prøve ut ting når man har foreldre som stoler på at man klarer å ta gode valg. Prøv å vis de voksne hjemme at du er ei fornuftig jente som tar gode valg, og at du klarer å passe på deg selv når du er sammen med venner.

Lykke til med mange gode og hyggelige opplevelser i ungdomsalderen. Se også vedlagte artikler.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ikke om å gjøre å tåle mest alkohol

Full jente (colourbox.com)

Nesten alle mennesker kan drikke alkohol og likevel leve lange, friske liv. Og nesten alle kan bli alkoholikere i ung alder. Alt avhenger at hvordan man drikker.

Les mer

Voldtekt på fest

Soverom (colourbox.com)

Ungdomsvoldtekt kjennetegnes ved at det skjer mellom jevnaldrende ungdommer som kjenner hverandre fra før, ofte på fest. Det har nesten alltid vært alkohol med i bildet, og det skjer med både gutter og jenter.

Husk at det ALLTID er feil når noen tvinger seg til seksuell kontakt og du ikke vil.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

8 tips til før og under festen

Et slags vorspiel (colourbox.com)

I klassiske ungdomsfilmer finner vi hovedkarakterene som alle svermer rundt, som alle vil snakke med og som ikke minst alltid blir bedt på de store festene. Men, er det egentlig så enkelt som ”bare” å bli bedt?

Skrevet av Dina, ungdomsjournalist

Les mer

- Har fest der mindreårige drikker alkohol

Fest og alkohol (colourbox.com)

Jeg er myndig og skal ha en privatfest. En del av de som skal på festen er mindreårige. De kommer sikkert til å drikke de også. Er jeg da ansvarlig for dem? Kan jeg få straff hvis de drikker siden det er min fest?

Les mer

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol