Hopp til hovedinnholdet

spm. om straff for voldtekt av barn under 14 år.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei søstera mi ble voldtatt av faren vår som 12 åring. Dette skjedde flere ganger. Jeg har lest litt om dette på norske lover, men finner ikke helt ut av det. Han er død, men hvis han hadde levd, hvor lang tid kunne han fått i fengsel? Han truet med at mamma ikke kunne ta vare på oss etter det og at vi måtte bli satt i et barnehjem. Han er død nå. Men har truet henne og hun var under 16, så jeg lurte på omtrent hvor lang straff han ville fått? 3/5/10 år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Gjentatte handlinger som du forteller om, ville idag blitt straffet etter straffeloven - 2005 (trådte ikraft i sin helhet fra oktober 2015) §301, grov voldtekt av barn under 14 år. (Tidligere straffeloven 1902 §195)

Strengeste straff etter bestemmelsen er inntil 21 år, men i praksis vil straffen være mye lavere. Høyesterett uttalte i en sak i 2009 at seksualforbrytelser mot barn skulle straffes strengt. 

Det er vanskelig å gi noe konkret svar på hvor nivå ville vært for det du forteller om. Det vil være ulike momenter som vil være av betydning ved utmåling av straffen. Overgrep jevnlig over flere år og  trusler mot fornærmede om hun fortalte om overgrepene, tilsier en skjerpelse av straffen i forhold til om det hadde vært et enkeltstående tilfelle av overgrep.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Overgrep fra noen du kjenner

To jenter snakker sammen (kripos.no)

Har noen du kjenner utsatt deg for voldtekt, seksuelle overgrep eller gjort noe med kroppen din som du ikke vil og som ikke er lov?

Da er det viktig at du sier ifra så du kan få hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett