Hopp til hovedinnholdet

Er jeg "svart" når jeg er adoptert fra Kina?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er adoptert fra Kina og lurer på om jeg er en av de "svarte" folka siden jeg er brunere i huden enn de fleste av vennene mine. På skolen snakker vi om rasisme og før i tiden når det var et skille mellom "svarte" og "hvite". Jeg føler at jeg er en av de "svarte", er jeg det? Setter pris på om dere kommer med et konkret svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for at du tar kontakt med Ung.no. Tradisjonell biologisk definert rasedefinisjon opererte med et skille mellom "svarte" og "hvite", og noen ganger "fargede". I og med at vitenskapen har slått fast at det bare finnes én menneskerase, har vi heldigvis sluttet med det. For det er jo ikke sånn at noen er helt hvite, eller helt svarte. Vi har en eller annen hudfarge imellom der alle sammen. Når det er sagt har man av og til behov for å beskrive noen, og da er det mange som synes det er vanskelig å komme vekk fra hudfarge. 

 

Du kan dessverre ikke få et mer konkret svar enn dette. Du er jo ikke bare hudfargen din, det er utrolig mange faktorer som spiller inn på hvem du er, hvordan du definerer deg selv, og hvordan andre ser på deg. Du er i følge det du skriver selv jente, 13 år, adoptert, med bakgrunn fra Kina (i tillegg til at du bor i Norge og er norsk). I tillegg til disse faktorene spiller det også en rolle hvor du bor, hvilke interesser du har, og en hel haug med andre faktorer. Alt dette tilsammen utgjør hvem du er.

Håper dette veldig lite konkrete svaret allikevel er til litt hjelp.

Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Historier og erfaringer om identitet - som adoptert

Asiatisk gutt ser tankefullt inn i kamera (foto: colourbox.com)

En del adopterte begynner å reflektere mye rundt sin egen bakgrunn i ungdomsårene. «Hvem er jeg?», «hvor kommer jeg fra?» og «hvor hører jeg hjemme?», er spørsmål mange stiller seg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme