Hopp til hovedinnholdet

norsk pass for barn som har fylt 18 år, frivillig militærtjeneste

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt som nettopp har fylt 18. Jeg er halvt polsk og halvt tysk (men er bare polsk statsborger nå), og har bodd i Norge i ca. 5.5 år. Det er kanskje ikke så veldig lenge, men jeg elsker Norge og alt som er norsk. Det Norske språket, kjæresten min osv... "You name it" liksom. Men det jeg lurer på er: kan jeg søke om norsk statsborgerskap nå? Jeg har tenkt å bli bosatt her resten av livet og jeg har ingen tilknytning til Polen eller Tyskland. På udi.no så står det "Du må ha oppholdt deg i Norge i til sammen fem år i løpet av de siste sju årene..." - og det har jeg... nesten. Jeg har bodd her i 5.5 år og jeg gikk / går på norsk skole (går VG3 akk nå). Kan jeg få norsk statsborgerskap selv om jeg ikke har bodd her i 7 år (ennå)? Jeg vil ikke vente 1.5 år ekstra (plus, noen få månader til fordi det tar tar ganske lenge å få statsborgerskap...) og jeg vil å gå i militæret (selvfølgelig her i Norge!). Og hvis ikke, er det noe jeg kan gjøre med det? Takk på forhånd for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint å høre at du er glad i Norge og aller helst vil ha norsk statsborgerskap allerede nå, slik at du kan gå i militæret her i Norge. 

Utgangspunktet for å kunne søke om norsk statsborgerskap for polske statsborgere, er at man har oppholdt seg i Norge i til sammen 7 av de siste 10 årene. For deg som kom til Norge før du fylte 18 år, er det gjort et unntak. Unntaket senker kravet til hvor lenge du har oppholdt deg her, slik som du har beskrevet. Det innebærer at du må ha oppholdt deg i Norge i til sammen fem år i løpet av de siste syv årene. Det finnes ikke andre unntak som kan føre til at du kan få innvilget statsborgerskap før dette vilkåret er oppfylt. Du kan lese mer om dette på UDI sine nettsider.

Du sier at du ønsker å gå i militæret her i Norge. Hvis du oppholder deg i Norge, og har en fast tilknytning til Norge kan du både bli pålagt og søke om å få gå i militæret. Du kan lese mer om dette på forsvaret sine sider her under alternativet "Statsborgerskap".

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om statsborgerskap

Norsk pass (colourbox.com)

Et statsborgerskap vil si at du hører hjemme i et land. Når et barn blir født, blir barnet automatisk norsk statsborger hvis moren eller faren er norsk statsborger.

Les mer

Verneplikt

Militær med gevær (colourbox.com)

Hvert år har Forsvaret mange vernepliktige inne til førstegangstjeneste. Her kan du lese om veien fra innkalling i posten til tjeneste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Asyl og innvandring
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om asyl og innvandring