Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å gå med Cold Steel-kniver som er laget i hard plast?

Gutt 18 år
 

Spørsmål
Cold Steel kom for en stund siden ut med en ny serie kniver laget bare av veldig hard plast. De er veldig spisse og sikkert ganske skarpe selv om de bare er av plast og jeg lurte på om du ville fått bot hvis du ble tatt med en sånn? Det er vel ikke ulovlig å gå med leke kniver så lenge du ikke truer noen?

Jeg vet dere ikke liker sånt sånt, men vær så snill å svar ærlig.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det følger av straffelovens § 352a at det er forbudt å bære kniv på offentlig sted. Det følger videre av denne bestemmelsen at det også er forbudt å bære ”et lignende skarpt redskap”. For både kniv og andre skarpe redskaper er det et vilkår at de ”er egnet til bruk ved ved legemskrenkelser” for at det skal være straffbart. En sløv lekekniv vil ikke rammes av bestemmelsen. Jeg vet ikke hva slags kniver disse Cold Steel-knivene er, men slik du beskriver de høres det ut som om de kan være egnet til å skade noen med og det vil derfor være straffbart å bære de på offentlig sted.

Årsaken til forbudet er selvsagt at kniv er farlig og forbudet er et virkemiddel til å bekjempe vold i samfunnet. Strafferammen er bøter eller fengsel inntil 6 måneder eller begge deler. Bøtene er vanligvis fra kr. 8.000 og oppover. Mange drepes eller skades av kniver hvert år. I mange tilfeller tar ungdom med seg kniv ut for å føle seg trygge og for å beskytte seg om noe skulle skje, men så ender de opp med å stikke andre. Det er derfor lurt å la kniver og andre skarpe redskaper ligge om du ikke skal bruke de til noe nyttig, da er du helt sikker på å ikke få bot av politiet. I ung-artikkelen "Går du med kniv?" har vi stilt noen spørsmål om det å bære kniv. 

Hilsen ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Går du med kniv?

Har du tenkt hva du vil gjøre om du kommer i en situasjon der du kan bli fristet til å bruke kniven? Eller hvilke konsekvenser det kan ha for deg og de rundt deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet


Quiz: Hva vet du om å flytte hjemmefra?

Hva er forsørgerplikt?