Hopp til hovedinnholdet

Spm om det er lov å bære og bruk kniv.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, har en sveitserkniv med et knivblad på under 10 cm og lurer på om det er ulovlig å hå på nøkkelknippet mitt. Grunnen for at jeg har det er for å kunne løse opp småproblemer i livet mitt som foreksempel klippe opp en pakke med noe i. Er det ulovlig? Gutt 14

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hovedregelen er at det er forbudt å bære kniv som kan brukes til å skade et menneske, jf straffeloven § 198 annet ledd. Unntaket er når kniven brukes til eller bæres i forbindelse med arbeid, friluftsliv eller annet aktverdig formål.

Når det gjelder kniven du beskriver, så mener jeg at den omfattes  av forbudet hvis den bæres eller brukes i byen eller annet offentlig sted. Det er altså ikke bare lengden på knivbladet som har betydning, men også hvor du har den med deg.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Ung.no på mobilen (foto: ung.no)

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer

Tips til Google-søk

En iPad med Google (foto: ung.no)

Noe du trenger svar på? Trenger du stoff til en skoleoppgave? Her får du noen tips for å gjøre et best mulig søk i Google.

Les mer

- Går med kniv og våpen

Gutt med kniv (colourbox.com)

Jeg blir truet av en gjeng på skolen, og føler meg aldri trygg når jeg går ute på kveldene. Det føles bedre når jeg har en kniv innenfor beltet, men jeg vet jo at det egentlig er ulovlig. Er det ikke slik?

Og - kan jeg eie en karambitkniv?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett