Hopp til hovedinnholdet

Jeg opplever rasisme på skolen. Hva skal jeg gjøre?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en 14 år gammel gutt som er født og oppvokst i Norge, men har en bakgrunn fra Somalia. Jeg går i 10.klasse nå. I 8.klasse så følte jeg at jeg passet meg inn i klassen. Det gjorde også i 9.klasse. Men andre halvåret så har jeg opplevd mye diskriminering av klassen min, til og med læreren min. De disser meg praktisk talt hver eneste dag. De sier at jeg er født ulovlig i Norge og at faren min voldtar søskene mine. Noe som ikke er sant. Når noen sier"Du er altfor svart jeg kunne ikke se deg" så begynner alle å le. Til og med den jenten jeg liker. Jeg er faen meg så lei. Jeg har lyst til å begå selvmord noen ganger, men jeg vet at det ikke løser problemet i det hele tatt. Og familien min, vil ikke at de skal bli lei seg. Dette har fått meg til å få litt hat for hvite folk og til å isolere meg vekk fra hvite folk ettersom de ikke vil være med meg. Er dette den rette tankegang? Hva skal jeg liksom gjøre? Håper på et godt og utfyllende svar. Takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei,

Det er ikke greit å føle at man ikke passer inn, eller at man opplever diskriminering og dissing i klassen. Hvis læreren også er med på det er det enda verre. Er det noen på skolen du stoler på og kan snakke med? For eksempel sosiallærer, helsesøster, lærer eller andre? Det er forståelig at du vil beskytte familien din, men hvis du ikke har noen andre du kan snakke med er det kanskje noen i familien du kan søke råd hos? Det er selvfølgelig ikke riktig tankegang å hate hvite folk og isolere deg. Det er jo ikke sånn at alle hvite folk diskriminerer deg eller disser deg. Du sier at det var bra i 8. og 9. klasse, er det noen du kan snakke med som du var venner med da? I alle tilfeller hvor man føler seg utenfor hjelper det å vite at det finnes folk som ikke vil at man skal føle sånn. Det er bare det å finne fram til disse. Det er vanskelig å gi generelle råd når man ikke kjenner situasjonen i klassen. Hvis du trenger mer utfyllende svar må du fortelle hva som faktisk har skjedd. Du kan for eksempel bruke kontaktskjema "meld fra om rasisme", eller du  kan ta kontakt med likestillings- og diskrimineringsombudet (ldo) og fortelle hvordan du har blitt diskriminert.

Håper dette var til hjelp, lykke til!
Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing