Hopp til hovedinnholdet

Jeg er skikkelig bekymret for hjemlandet mitt

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg kommer fra Ukraina og i går skjedde det det masse problemer i hjemlandet mitt. Forholdene mellom Ukraina og Russland ble dårligere og Ukraina gikk i unntakstilstand. Jeg føler meg skikkelig bekymret for landet mitt og for familien min og venner som bor der. Jeg blir skikkelig redd og lei meg. Hva kan jeg gjøre?

Besvart 27.11.2018 10:46
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 14 år!

Jeg forstår godt at du er bekymret for hjemlandet ditt når det er problemer der og at forholdet til andre land er dårlig.

Det er sikkert vanskelig å sitte her i Norge og se at hjemlandet ditt har problemer. Det er vanskelig for deg, og andre, å gjøre noe med det som skjer i Ukraina.

Du har venner og familie der som du bekymrer deg for. Det er lite du kan gjøre for å hjelpe dem annet enn å snakke med dem, støtte dem og høre hvordan de har det. Det er sikkert veldig godt for dem å snakke med en som ikke står i samme situasjon som dem selv.

Du får mange vanskelige tanker og vonde følelser når du tenker på de som er i Ukraina. Jeg tror det ville være godt for deg å snakke med noen om det. Kanskje er det vanskelig å snakke med mamma og pappa om det fordi de også er redde og bekymret. Men du kan snakke med en annen voksen du stoler på. Du kan for eksempel snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor.

Helsesøster har erfaring med å snakke med ungdom som har vanskelige tanker og følelser og er redde. Helsesøster kan ikke hjelpe deg med det som skjer i Ukraina, men hun/han kan hjelpe deg med å håndtere tankene og følelsene dine. Det å sette ord på alt du har inni deg kan gjøre det lettere å bære.

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan takle bekymringer rundt terror

Minnemarkering etter terror (colourbox.com)

Er du redd for terror? Få tips til hvordan du kan lære deg å takle frykten.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Krig og fred
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om krig og fred