Hopp til hovedinnholdet

Jeg leste på Nrk sin nettside om at nå bør alle ha «atomtabletter» Hvorfor?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg leste på Nrk sin nettside om at nå bør alle ha «atomtabletter» altså Jodtabletter (Jodix) liggende hjemme i tilfelle atomuhell. Hva slags atomuhell er det snakk om som kan skje her?

Besvart 30.11.2018 15:15
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Dagens trusselbilde tilsier at jodtabletter kan bli aktuelt som tiltak ved eventuelle atomhendelser. Europas kjernekraftverk blir eldre og risikoen for alvorlige ulykker øker.

I Norge er det størst risiko å bli eksponert for radioaktivt jod i forbindelse med hendelser ved de norske forskningsreaktorene, og ved utenlandske atomreaktorer og atomdrevne fartøy i våre nærområder. Sannsynligheten for terroraksjoner har også økt.

Ved en atomulykke kan radioaktivt jod bli spredd via luften og tas opp i skjoldbruskkjertelen når man puster inn forurenset luft og/eller inntar forurenset mat og drikke. Tilskudd av naturlig jod blokkerer opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen og reduserer risikoen for å få kreft i skjoldbruskkjertelen. Jodtabletter beskytter bare mot radioaktivt jod, og ikke mot andre radioaktive stoffer.

Råd om å ta tablettene vil ofte bli gitt sammen med et råd om å oppholde seg innendørs i opptil 2 døgn. Det er derfor viktig å ha tablettene lagret hjemme. Det er spesielt viktig at barn og unge under 18 år, gravide og ammende tar tablettene fordi de har størst risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen etter å ha blitt utsatt for radioaktivt jod.

Kilde: Statens strålevern

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Krig og fred
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om krig og fred