Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli mindre redd for at IS skal invadere Norge?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er redd får at is skall kåmme og ivnadere norge.hvordan kan jeg bli mindre redd??

Besvart 17.12.2018 21:07
 

Svar
Hei jente 13 år.

Jeg forstår at du er redd om du har tanker og bekymringer om at IS skal komme og invadere Norge.

Å bekymre seg er ofte en vane en har lagt seg til, som kan være veldig slitsom og som skaper følelser av frykt, engstelse og uro. Hvorfor de oppstår er ikke lett å si, men noen har lettere for å bekymre seg enn andre.

Men det som er problemet med slike bekymringer, er at en bruker så mye tid på dem, at de til slutt blir en sannhet. En blir liksom "hjernevasket" av seg selv, ved at en forteller seg selv at det en tenker kommer til å skje. Dessuten stjeler bekymringene energi fra det du virkelig kan gjøre noe med.

Men bekymring er nok bortkastet tid og krefter, for i mange tilfeller skjer ikke det en bekymrer seg for. Dessuten er det slik at om det en frykter mest virkelig skjer, vil ting ofte løse seg på en måte en ikke hadde tenkt på forhånd.

Jeg kan ikke garantere deg med 100% at dine bekymringer ikke blir til virkelighet, men hva om du heller legger bekymringen din til side og heller konsentrerer deg om å ha det bra i hverdagen din? Og hva ville du sagt til noen andre for å berolige vedkommende om de hadde hatt de samme bekymringene? Forsøk å si det samme til deg selv.

Det er fullt mulig for deg å styre hva du bruker tid til å tenke på. Du kan aktivt oppsøke andre tanker som er mer positive for deg hvis bekymringstankene kommer over deg. La bekymringstanken komme inn i oppmerksomheten din og se på dem som skyer som driver forbi over himmelen og ut av oppmerksomheten igjen. Hvis en bekymringstanke stopper opp i oppmerksomheten din, så kan du iverksette tankestopptiltak.

Tankestopp gjør du ved å aktivt fokusere på noe annet. Enten ved å mentalt oppsøke andre tanker eller ved og bruke hjelpemidler som TV, internett, musikk, andre omkring deg eller utføre en aktivitet som krever all din oppmerksomhet. Positive tanker og følelser om seg selv bygger selvbilde og gjør deg trygg og fjerner uroen

Hvis du er en person som har lett for å bekymre deg for ting, kan det være lurt å snakke med noen som kan hjelpe deg til å finne teknikker når bekymringstanker dukker opp.

Jeg anbefaler deg derfor å ta en prat med helsesøster på skolen om det du tenker på. Hun/han vet mye om hvordan en kan rydde i tankene for å få en bedre oversikt og oppleve at en får kontroll og ro over situasjonen. Du kan lese mer om dette  her

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg en riktig god jul.

 Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan takle bekymringer rundt terror

Minnemarkering etter terror (colourbox.com)

Er du redd for terror? Få tips til hvordan du kan lære deg å takle frykten.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Krig og fred
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om krig og fred