Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om uttømmende politiattest

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Fikk et forelegg for en ordensforstyrrelse ett år tilbake. Jeg vet dette ikke vises på den ordninære politiattesten, den står derimot på den uttømmende. Vet at saken ikke vil få veldig store konsekvenser for meg, men synes likevel det er litt dritt at den står på et av rullebladene for alltid, nemlig den uttømmende. Forleden leste jeg denne artikkelen i Aftenposten (riktignok fra 2012): https://www.aftenposten.no/norge/i/BREbE/Justisdepartementet-vil-slette-gamle-synder-fra-politiattesten. Denne sier at Justisdepartmenter ønsker å fjerne gamle synder (mindre alvorlige lovbrudd) fra den uttømmende politiattesten, og de sendte dette på høring. Har prøvd å søke litt i ettertid, men finner ingen ting. Vet dere noe mer? Ble forslaget avslått? Eller tar det noen år før en eventuell lov trer i kraft?

Besvart 18.12.2018 07:58
 

Svar
Hei

Jeg ser av artikkelen du har lagt ved at Justisdepartementet sendte ut et forslag om endring i politiregisterforskriften på høring i 2012. Forslaget innebar bl.a. at bøter skulle kunne sperres fra en uttømmende politiattest etter 15 år.

Jeg kjenner ikke til dette konkrete høringsforslaget, men det tar ikke så lang tid som seks år å endre en forskrift, så dersom forslaget ble vedtatt, vil det fremgå av dagens politiregisterforskrift.

Politiregisterforskriften kapittel 30 har bestemmelser om forhold som ikke skal anmerkes på uttømmende politiattest. Det står ingenting om at bøter skal sperres fra en uttømmende politiattest etter 15 år der.

Ifølge politiregisterforskriften § 33-3 kan politidirektoratet beslutte at færre opplysninger skal anmerkes på politiattesten, dersom dette ikke strider mot formålet med politiattesten. Jeg er dessverre ikke kjent med om politidirektoratet har fattet noen slik beslutning, og hva en eventuell beslutning går ut på.

Du kan kontakte din lokale politistasjon og spørre dem om lovbruddet kommer til å stå på den utvidede politiattesten din "for alltid", eller om det er fattet en beslutning e.l. som kommer til anvendelse i ditt tilfelle.

Lykke til!

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet