Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor sier FN at det er rasisme i Norge?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

men det jeg ikke skjønner er at folk i Norge sier det er minst rasisme her men hvorfor sier Fn at Norge er det mest rasisme?

Besvart 22.01.2019 12:35
 

Svar
Hei

Det er ikke så lett å si hvor det er mest eller minst rasisme. Det finnes sannsynligvis land som har mer rasisme enn Norge, samtidig som det sannsynligvis finnes land som har mindre rasisme enn Norge.

Når FN synes det er mye rasisme i Norge er det fordi Norge ikke har oppfylt forpliktelsene vi har som land siden vi har ratifisert FNs konvensjon om rasediskriminering, ICERD (International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination). Å ratifisere en konvensjon betyr at landet har en avtale med FN om at de skal gjøre det som står i konvensjonen. I FN finnes det en komite som skal passe på at landene gjør det de har blitt enige om. Denne komiteen kalles CERD (Committee on the Elimination of Racial Discrimination). På norsk kalles denne komiteen FNs rasediskrimineringskomité. Hva regjeringen skriver om CERD kan du lese her, og hva FN skriver om CERD kan du lese her.

Den norske regjeringen må rapportere til CERD annenhvert år om hva de har gjort for at det skal bli mindre rasisme i Norge. Den engelske versjonen av rapporten kan du lese her. Det finnes også noe som kalles en Sivilsamfunnets alternative rapport til CERD, som norske organisasjoner skriver til CERD annenhvert år. Sivilsamfunnets alternative rapport til CERD for 2018 kan du lese her. Denne rapporten skal på en måte fortelle CERD hva den norske regjeringen ikke har gjort. Det er for at CERD skal få beskjed både om hva regjeringen har gjort, og hva den ikke har gjort.

Jeg er ikke sikker på om FN sier at det er mest rasisme i Norge, men gjennom CERD gir FN beskjed til Norge om hva de synes kan gjøres bedre for å få mindre rasisme i Norge. Håper dette svaret hjalp litt.

Hilsen Antirasistisk Senter i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Disse organisasjonene jobber mot rasisme

Rasisme? Nei takk! (ung.no)

Ønsker du å jobbe for å begrense rasisme? Her er en oversikt over organisasjoner du kan engasjere deg i, og som gjerne vil ha din innsats!

Les mer

Rasisme på nettet

tastatur stopp rasisme (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva man kan si på nett? Og er rasistiske utsagn på nettet ulovlig?

Les mer

Kan man bli kvitt rasisme?

Nei til rasisme (colourbox.com)

Er det virkelig mulig å bli kvitt rasisme? Og hvordan gjør man det?

Les mer

Her er lovene som forbyr rasisme og diskriminering

Rasisme-kort (colourbox.com)

Visste du at Norge har en egen rasismeparagraf? Og at vi også har vår egen diskrimineringslov, som skal sørge for at ingen behandles dårlig på grunn av sin etnisitet, hudfarge eller etniske opprinnelse.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme