Hopp til hovedinnholdet

Er det greit at pappa bruker indirekte trusler om å ta livet sitt

Annet 18 år
 

Spørsmål

Er det det greit at pappa bruker indirekte trusler om å ta livet sitt hvis jeg flytter til mamma. Eller at han sier at han er en idiot og dum og at jeg tenker det samme, han sier en ting og når jeg tar det opp sier han at han aldri har sagt det og at jeg lyger. Får meg til å fremstå i et dårlig lys for mamma og får meg til å føle at alt er min feil. Hver gang jeg Ikke gjør noe han vil blir han sur og får meg til å få dårlig samvittighet. Han blir også sur hvis han ikke får vite alt, og sier at at han ikke skal gjøre ting for meg før jeg forteller han det han vil vite. Han har gått igjennom tingene mine og tatt skjermbilder av samtaler mellom meg og broren min. Han har truet med å ringe barnevernet fordi han er uening med mamma. Han bruker også å ødelegge ting når han blir sint og sier at det er min skyld. Jeg liker han ikke lengre, han betyr ikke så mye for meg.. Jeg er redd for han. Tørr ikke flytte ut fordi jeg vil ikke at han skade seg selv pga meg. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 27.01.2019 16:54
 

Svar
Hei
 
Takk for at du tar kontakt med oss!
 
Du beskriver en svært vanskelig situasjon i innlegget ditt- det er lett å forstå at du blir fortvilet og kanskje opplever deg maktesløs uten mulighet til å si ifra til andre. Det er alvorlig at han truer med å ta sitt eget liv og på andre måter skremmer deg. Det er ikke noe som du skal akseptere eller tåle. 
  
Det står i barneloven at foreldre ikke skal gjøre noe mot barna sine som kan skade dem psykisk. Det kan for eksempel være å skremme, isolere, true og krenke barnet uten å bruke fysisk makt. Du beskriver både at du blir skremt og at han truer. Dette er en form for psykisk vold. Det vil si at noen sier ting som gjør at du får vondt inni deg, skriker, sier slemme ting til deg eller om andre som du er glad i.
 
Du er 18 år og har lov til selv å bestemme hvor du skal bo, men jeg skjønner at du ikke føler at du har et reelt valg når pappaen din truer med å ta sitt eget liv om du flytter. Men, du må ikke la dette stoppe deg i å ta kontakt med noen som kan hjelpe deg. 
 
Det er svært viktig at du forteller dette til mammaen din slik at hun er kjent med hva du opplever når du er hos pappaen din, og kan støtte deg.
 
Du kan også ta direkte kontakt med ditt lokale familievernkontor, enten på egenhånd eller sammen med din mor. Sammen kan dere bli enig om hvordan gripe saken an videre. Det er ofte nyttig å få hjelp av noen som kan se situasjonen utenfra og som kan foreslå andre løsninger.
 
Likeledes kan du ta kontakt med helsesykepleier eller sosialrådgiver som er tilknyttet skolen din- de kan mye om unge som strever på ulikt vis og kan være gode støttespillere for ungdom som står i vanskelige og alvorlige avgjørelser
 
Jeg legger ved en lenke for deg som kan være nyttig for deg å lese
 
Jeg håper at svaret mitt kan hjelpe deg et stykke på vei!
 
Mvh familieterapeuten i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme