Hopp til hovedinnholdet

Urettferdig karakter

Jente 20 år
 

Spørsmål

Etter vgs ble jeg diagnosert med ADHD. Jeg har veldig lyst til å fjerne karakteren til tross for at jeg har bestått faget. Jeg er klar over at ADHD ikke automatisk betyr at man har fri for nynorsk, men i mitt tilfelle hadde det vært mer gunstig. Fordi jeg er vokst opp med voksne uten kompetanse rundt ADHD/konsentrasjonsvansker gir meg ett veldig urettferdig utgangspunkt! Jeg vet at det egentlig ikke "går" å fjerne nynorsk karakteren når man allerede har fått den. Men dette vil jeg gjøre noe med. det er rett og slett skikkelig urettferdig.hva kan jeg gjøre? Jeg er ikke veldig interessert i å ta opp faget. fant denne loven: "Elevar i heile grunnopplæringa, tidlegare elevar og privatistar i vidaregåande opplæring har også rett til fritak frå vurdering med karakter i skriftleg sidemål dersom dei: a) på grunn av sjukdom, skade eller dysfunksjon som er diagnostisert av ein sakkunnig, har problem med å greie begge målformene" kan jeg bruke det som argument?kunne tenkt meg å tatt det videre :)

Besvart 11.02.2019 15:49
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet!

Fritak fra nynorsk med ADHD?
Store språkvansker andre omfattende sykdommer som påvirker språkevnen kan gi fritak for elever i nynorsk. Det er ikke vanlig at ADHD alene gir rett til fritak. 

Du har greid begge målformene
Du har rett i at det ikke er så enkelt å få fjernet en karakter i etterkant, og særlig når du har bestått faget. Hvis du har bestått i sidemål, så har du jo også "greid begge målformene". Du kan lese hva som står om fritak for vurdering i sidemål i forskrift til Opplæringsloven § 3-22

Særskilt vurdering ved inntak til høyere utdanning?
Du kan sjekke om du oppfyller kriteriene for særskilt vurdering når du søker høyere utdanning gjennom Samordna opptak. Da kan det bli tatt med i vurderingen om du har fått den tilretteleggingen du har krav på i videregående skole. Du kan argumentere for at du ikke har fått tilrettelegging (med fritak for vurdering i sidemål), siden du fikk diagnosen din etter VGS. Søknadsfristen for særskilt vurdering er 1.mars.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler på problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand