Hopp til hovedinnholdet

Blir diskriminert av lærlingsansvarlig.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er lærling hos en bedrift. Men han som jeg jobber sammen med og som er lærlingsansvarlig mobber meg. Jeg er ikke etnisk norsk, men han er det. Han har sagt i flere anledninger at han ikke liker innvandrere og at jeg som er innvandrer har tatt hans sine skatter. Itilegg så gjør han narr av måten jeg snakker på hele tida. Han forskjellbehandler meg iforhold til den andre lærlingen som jobber i firmaet og som er nordmann. Jeg har mistet fokuset mitt og motivasjonen jeg hadde til å lære faget. Hva kan jeg gjøre?

Besvart 19.02.2019 10:25
 

Svar
Hei

Takk for at du kontakter ung.no. Det er ikke greit å oppleve at man blir utsatt for negativ forskjellsbehandling eller diskriminering. Dersom forskjellsbehandlingen skyldes faktorer man ikke har kontroll over blir man ekstra utsatt. Rasistisk diskriminering er skadelig på flere måter, det gjør noe med både den som blir utsatt for det og den som står bak.

Heldigvis finnes det måter å gjøre noe med det på. Alle fylker har opprettet elev- og lærlingombud. Ombudene skal bistå elever og lærlinger i opplæringssituasjonen, uavhengig av om man faktisk er utsatt for diskriminering eller det bare føles sånn.

I tillegg finnes det lover som skal hindre diskriminering. Straffelovens §§ 185 og 186 skal beskytte mot hatefulle ytringer og diskriminering. I tillegg finnes det en egen diskrimineringslov som gjelder på alle samfunnsområder. Du kan kontakte likestillings- og diskrimineringsombudet (ldo) for å få hjelp hvis du blir diskriminert. Ellers går det også an å kontakte organisasjoner som jobber mot diskriminering og rasisme, uavhengig av hvor i landet du bor. Organisasjon mot offentlig diskriminering (OMOD) er en sånn organisasjon, Antirasistisk Senter er en annen. På Antirasistisk Senter sin nettside kan du melde fra om rasisme via et digitalt skjema.

Håper noe av dette er til hjelp. Lykke til!

Hilsen Antirasistisk Senter i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Her er lovene som forbyr rasisme og diskriminering

Rasisme-kort (colourbox.com)

Visste du at Norge har en egen rasismeparagraf? Og at vi også har vår egen diskrimineringslov, som skal sørge for at ingen behandles dårlig på grunn av sin etnisitet, hudfarge eller etniske opprinnelse.

Les mer

Diskriminering i arbeidslivet

Diskriminering på jobben (colourbox.com)

Det er flere lover som skal beskytte mot diskriminering i arbeidslivet – Likevel opplever mange usaklig forskjellsbehandling.

Les mer

Mistrives du i lærebedriften?

lærling SI IFRA

I denne artikkelen får du tips til hvordan du bør gå fram, og hvem som kan hjelpe deg om du mistrives i læretiden din!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb