Hopp til hovedinnholdet

Rømme utenlands for å komme bort fra institusjon

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på hva som skjer hvis jeg, jente på 16 snart 17 rømmer til spania? eller nederland? jeg bor på institusjon og barnevernet har all makta over meg og styrer alt jeg gjør, hva jeg får lov til og ikke, og jeg tror ikke jeg får flytte til hjembyen min heller lengre.. er bare dritlei. Så hva gjør de om de finner ut at jeg har rømt til spania sammen med noen venner over 18? kontakter de barnevern og politi der? hva skjer om de ikke finner meg etter en hvis tid? hvordan kan jeg bare komme emg vekk fra dem til jeg er 18??

Besvart 03.03.2019 17:43
 

Svar
Hei jente 16.

Du lurer på hva som skjer dersom du rømmer til Spania eller Nederland. Dersom du forsvinner fra institusjonen og ingen finner deg, vil du bli etterlyst hos både politi og barnevern. Ved mistanke om at du befinner deg i utlandet, kan også politiet i det aktuelle landet bli kontaktet og bedt om å bistå med å få deg hjem igjen. Da kan du også meldes savnet hos Interpol.
Selv om du ikke blir funnet umiddelbart, vil du hele tiden være registrert som savnet i systemet til både politi og barnevern, kanskje også Interpol.

Det kan være en bedre løsning å ta dette opp med Fylkesmannen i stedet. Du kan klage på ditt vedtak der, og du kan klage på hvordan du har det der du bor. Det er da lurt at du er tydelig og presis i hva som gjør at du ikke trives. Institusjonen du bor på plikter å hjelpe deg med å få kontakt med Fylkesmannen dersom du ønsker det.

Det ligger ved en link til artikkel som beskriver hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon. Se gjerne nærmere på denne.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke rettigheter har du som er på institusjon?

barnevern (colourbox.com)

Får du bruke mobilen som du vil? Kan du ha besøk av hvem du vil? Har du rett på eget rom? Hvem kan åpne posten din, og kan institusjonen kreve å ta urinprøver? Sjekk hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Jente ringer (foto: 116111.no)

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern