Hopp til hovedinnholdet

Jeg begynner å bli veldig redd for å være muslim!

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en 14 år gammel muslimsk gutt. Idag skjedde det forferdelige angrepet på moskeen i New Zealand. Dette er noe som treffer meg veldig nært, og tanken om at det kunne vært min mor eller far skremmer meg. Jeg begynner og bli veldig redd av og være muslim, og frykter for min mor og familie. At vi kan bli skutt og drept bare fordi vi er muslimer. Disse tankene har ikke forlatt meg siden 22. Juli og ble styrket idag. Jeg stresser ofte om at familien min skal bli skadet når de er ute. Og jeg frykter for at de skal dø eller blir drept. Jeg tenker på det hver eneste dag. Hva kan jeg gjøre for og stoppe disse tankene? Jeg vet det er lite sannsynlighet for noe skal skje, men angrep som 22. Juli har skjedd. Dette er noe jeg ofte tenker på og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Noen tips? Mvh

Besvart 19.03.2019 20:21
 

Svar
Hei gutt 14 år

Takk for at du deler dine tanker og følelser med oss i Ung.no.

Jeg forstår godt at du blir redd, og det er nok mange både unge og gamle som deler din redsel, og det gjelder både muslimer og ikke muslimer.  Det blir vi alle når nyhetsbildet er som det er idag! Hver dag hører vi om krig og terrorangrep mange steder i verden.

Selv om dette er skremmende, er det viktig å ikke la dette være fokus i livet. Nyhetene er stadig preget av krig og vold, men det er svært sjelden det påvirker oss her i Norge direkte. Terror kan skje hvor som helst, men oftest er det i krigsherjede land dette skjer. Når det en sjelden gang skjer på steder som er nærmere oss, føles det skremmende, men det er likevel sjelden. Det er faktisk mye mindre terror nå enn det var tidligere, men mediene blåser det så voldsomt opp når det først skjer, at det virker som mye mer enn det er. Det er viktig å fortsette å leve livene våre som normalt, og ikke bruke energien vår på å være redde for noe som sannsynligvis ikke skjer. 

Det er fint å følge med på nyheter om det som skjer i verden, men kanskje  det kan være at du trenger å ta en pause fra det du leser og ser på nett.

Når du ser på nyheter eller filmer med terror og vold så reagerer kroppen din som om det er virkelig. Det setter igang en del kroppslige reaksjoner som kan gjøre deg redd og engstelig. 

Jeg vil anbefale deg å bruke psykologisk førstehjelp til å roe ned den redde følelsen du har. Prøv å jobbe med tankene dine. Hva er positivt i verden. Hvordan kan du gjøre for å få det bedre. Hva er bra her og nå for deg. Tenk over dette og skriv det ned. 

Det er også fint om du kan snakke med andre om hva du føler og er redd for. Snakk med trygge voksne du kjenner. Det kan være foreldrene dine, en lærer, helsesykepleier på skolen eller andre du kjenner. 

Helsesykepleier har taushetsplikt og er vant til å snakke med unge om slike ting. Hun vil ta deg og følelsene dine på alvor, og kan hjelpe deg til at din hverdag blir mindre slitsom.

Det er godt å dele tankene sine med andre, og få satt ord på de, samtidig som du kan gå videre.

Håper at dette kan hjelpe deg til å ikke være så engstelig og ønsker deg lykke til videre!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan takle bekymringer rundt terror

Minnemarkering etter terror (colourbox.com)

Er du redd for terror? Få tips til hvordan du kan lære deg å takle frykten.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Krig og fred
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om krig og fred