Hopp til hovedinnholdet

Opplevd rasisme

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 14 år og opplever «hverdags rasisme» Jeg føler at folk egentlig aldri har likt meg, og alltid har undervurdert/sett ned på meg. Det kan f.eks være når jeg har kjøpt noen nye klær, så er det enn eller annen som finner på noe for å få det jeg har på meg til å virke stygt. Dette gjelder også sport og andre ting jeg er fornøyd med. Det er noe som bare bare med meg i klassen (vi er bare 14 stk) De sier også at jeg er en fattig afrikaner( selv om jeg ikke er det) og lager grove vitser. Jeg føler meg aldri bra nokk, uansett hvor hardt jeg prøver å ligne på dem! Og jeg hater å snakke om det, jeg føler heller ikke at jeg kan snakke om det til læreren eller helsesøsteren på skolen fordi de er hvite (ikke rasistisk ment i det hele tatt)

Besvart 01.04.2019 14:28
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med ung.no. Det er ikke greit når man opplever at folk ser ned på en fordi man er den man er. Det er synd at du opplever at du ikke kan snakke med de ansvarlige voksne på skolen, i følge opplæringslova er det deres jobb å sørge for at du har et trygt og godt skolemiljø. Er det andre voksne du stoler på og som du kan snakke med? Det hjelper også å ha noen på ens egen alder som kan opptre støttende og som kan si fra at det ikke er greit. Har du noen venner eller bekjente du kan snakke med om dette?

Det er dessverre ganske vanlig når man er i ungdomsårene at man ikke føler seg bra nok. De fleste er mest opptatt av seg selv og legger kanskje ikke merke til at andre ikke har det så bra. Man henger seg opp i utseende og synes selv man er for tynn eller for tykk, har for liten eller for stor nese osv.  Det er selvfølgelig ingen trøst, men det kan hjelpe å vite at det som oftest går over når man blir eldre.

Når det er sagt er det desto verre når man er fornøyd med noe ved seg selv, og andre ødelegger det ved å si noe nedlatende om det man synes er bra. At det ikke er andre i klassen du føler at du deler dette med gjør det ikke akkurat bedre. Det er jo sånn med oss alle at vi er individer som er satt sammen av alle de tingene som gjør oss til dem vi er. Det betyr selvfølgelig at vi alle er unike individer som ikke er lik noe annet menneske, men det betyr også at vi har masse til felles med de aller fleste andre.

Det er naturlig å søke opp fellesskap hvor man har mye til felles med de andre. Det er forståelig at du føler at du ikke kan snakke med lærer og helsesykepleier (helsesøster) om ting som de antakelig ikke har opplevd selv. Men det kan jo hende de vet om andre du kan kontakte for å snakke med erfaringer du har? Mange steder i landet finnes det grupper eller organisasjoner som jobber mot rasisme og som kanskje har erfaring fra området rasisme eller har opplevd rasisme selv. En organisasjon du kan snakke med er for eksempel ungdomsavdelingen til Antirasistisk Senter, Agenda X. Selv om Agenda X bare har aktiviteter i nærheten av Oslo, kan det hende at de kan gi deg noen gode råd. De arrangere også sommerleir på Hove leir ved Arendal hvert år.

Håper noe av dette er til hjelp. Lykke til!

Hilsen Antirasistisk Senter i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Disse organisasjonene jobber mot rasisme

Rasisme? Nei takk! (ung.no)

Ønsker du å jobbe for å begrense rasisme? Her er en oversikt over organisasjoner du kan engasjere deg i, og som gjerne vil ha din innsats!

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Kan man bli kvitt rasisme?

Nei til rasisme (colourbox.com)

Er det virkelig mulig å bli kvitt rasisme? Og hvordan gjør man det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme