Hopp til hovedinnholdet

Når kan jeg søke om norsk pass?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg lurte på når kan jeg bli norsk statsborger? Jeg kom til Norge når jeg var 10 år, jeg er 13 nå.

Besvart 10.04.2019 09:11
 

Svar

Hei!

Du sier ikke noe om hvilket land du kommer fra og hva slags oppholdstillatelse du har. Derfor er det vanskelig å si helt konkret når du kan søke om norsk statsborgerskap. Men, jeg kan si noe generelt om når man kan søke om statsborgerskap.

Utgangspunktet er at et par ting må være på plass før du kan søke om norsk pass:

• Det må ikke være tvil om din identitet. Det vil si at du må kunne dokumentere hvem du er uten at det er noen tvil om dette.
• I tillegg er det slik at du må ha bodd i Norge i 5 år til sammen i løpet av de siste 7 årene.
• Det er forskjellige krav som må være oppfylt avhengig av om du er EU/EØS borger, eller om du er fra et land utenfor EU/EØS.
• Du må ikke være straffedømt. Hvis du er straffedømt, kan det være du må vente lengre med å kunne innvilges norsk statsborgerskap.

Du kan tidligst søke om norsk pass tre måneder før du har bodd i Norge i 5 av de siste 7 årene. Dette betyr at hvis du ikke reiser ut av Norge, og i tillegg fyller de andre vilkårene for å kunne søke om norsk statsborgerskap, vil du tidligst kunne søke om å bli norsk statsborger når du er 17 år gammel.

Jeg anbefaler deg å lese mer om når du kan søke om statsborgerskap på UDI sine nettsider som er lette å navigere i. Der kan du tilpasse informasjonen du får om når du kan søke om norsk statsborgerskap ut fra hvilken situasjon du er i. Det finnes der også egne opplysninger om hvordan barn som er over 12 år og som vil søke om statsborgerskap skal gå frem. Du må ha hjelp av dine foreldre eller av din verge.

Du kan lese mer på www.udi.no De har også en informasjonsstjeneste på telefon: 23 35 15 00.

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om statsborgerskap

Norsk pass (colourbox.com)

Et statsborgerskap vil si at du hører hjemme i et land. Når et barn blir født, blir barnet automatisk norsk statsborger hvis moren eller faren er norsk statsborger.

Les mer

Kontakt Utlendingsdirektoratet (udi) om du har spørsmål

UDI-skil (Foto:Udi)

UDI har ansvar for behandling av søknader fra utlendinger som vil besøke eller bo i Norge, drift av asylmottak og utvisningssaker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Asyl og innvandring
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om asyl og innvandring