Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å bruke n-ordet?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Er det lov å kalle noen negger?

Besvart 08.04.2019 15:37
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med ung.no. Det er ikke sånn at det er ulovlig, men er det noen grunn til å kalle noen det? 

Spørsmålet bør snus på hodet. Hvorfor i alle dager finnes det fortsatt folk som insisterer på å bruke ord som «neger»? Siden det er et komplett unødvendig ord, kommer vi stort sett til å bruke «n-ordet» når vi er nødt til å klargjøre hvilket ord vi snakker om. Om det er rasistisk eller ikke kommer blant annet an på om personen som sier det er klar over hvordan det blir oppfattet. Det som derimot går an å si veldig enkelt, er at det er et ord som er helt unødvendig å bruke.

Det er flere årsaker til dette. Ordet har en svært lang og lite positiv historie. Det er et uttrykk som er knyttet til undertrykkelse, folkemord og tortur. Noen mener at ordet på norsk er nøytralt. Men også i Norge har ordet blitt likestilt med ordet slave, og ikke med ord som mørk, svart eller afrikaner. Dette ser vi blant annet gjennom uttrykk som "negerarbeid". Hvis man av en eller annen grunn har behov for å beskrive noen, finnes det langt mer dekkende ord enn dette. Du kan lese mer om dette på Antirasistisk.no sin artikkel "Hva er greia med n-ordet?"

Det kan også være greit å vite at selv om ordet i seg selv ikke er ulovlig, regnes det som straffeskjerpende. Vi har nemlig lover som skal forhindre hatefull tale og diskriminering, §§185 og 186 i straffeloven. Det kan du lese mer om på lovdata eller aldrimer22juli.no.
Hilsen Antirasistisk Senter i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rasisme på nettet

tastatur stopp rasisme (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva man kan si på nett? Og er rasistiske utsagn på nettet ulovlig?

Les mer

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Her er lovene som forbyr rasisme og diskriminering

Rasisme-kort (colourbox.com)

Visste du at Norge har en egen rasismeparagraf? Og at vi også har vår egen diskrimineringslov, som skal sørge for at ingen behandles dårlig på grunn av sin etnisitet, hudfarge eller etniske opprinnelse.

Les mer

Disse organisasjonene jobber mot rasisme

Rasisme? Nei takk! (ung.no)

Ønsker du å jobbe for å begrense rasisme? Her er en oversikt over organisasjoner du kan engasjere deg i, og som gjerne vil ha din innsats!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd