Hopp til hovedinnholdet

Rasisme vs stereotypier og fordommer

Jente 17 år
 

Spørsmål

Er det rasistisk å si at «alle asiatere er smarte?» Hadde en debatt på skolen, og som asiater selv mente jeg at det var rasistisk. Sånn, når jeg for eksempel sitter og pugger hele kvelden til en prøve og får en 6er så kommer det noen opp og sier «Åja, men alle asiatere er smarte da». Og akkurat da føles det ut som om all arbeidet jeg har gjort blir ignorert fordi jeg skal liksom være smart fra før? At alt arbeidet mitt ikke blir godkjent, men heller uviktig fordi jeg er asiater og det er meninga at jeg skal være smart. De andre i debatten mente at påstanden er bare en fordom og stereotypier og sa at det ikke var rasistisk. Noe som også ikke er helt feil i min mening, men når det er snakk om en rase, så er det jo også rasistisk?

Besvart 29.04.2019 09:45
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med ung.no. I denne debatten håper jeg du også har venner som støtter deg.

Det å si at «alle asiatere er smarte» er i alle tilfelle stereotypisk og fordomsfullt, som du selv er inne på. Stereotypier er generaliserte forestillinger om hvordan en bestemt gruppe mennesker er, i følge store norske leksikon. Stereotypier kan i utgangspunktet være "positive", som at alle asiater er smarte. Mange er negative. Videre er fordommer holdninger basert på mangelfull kunnskap. Begrepet brukes særlig om negative holdninger til personer basert på gruppetilhørighet.

Stereotypier og fordommer går ofte hånd i hånd. Når det handler om etnisk gruppetilhørighet som i dette tilfellet blir det også ofte rasistisk. Enkelt sagt er en definisjon av rasisme "rettferdiggjøring av negativ forskjellsbehandling av enkeltpersoner eller grupper med utgangspunkt i deres hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse og bakgrunn". Det kan du lese mer om på aldrimer22juli.no. I ditt tilfelle er det at du føler at arbeidet som ligger bak gode karakterer ikke verdsettes en form for negativ forskjellsbehandling.

Håper dette var til hjelp.

Hilsen Antirasistisk Senter i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme