Hopp til hovedinnholdet

En gutt i klassen er rasistisk!

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Det er en i klassen som er rasist med alle som ikke ser norske ut. Han kaller de i klassen for utlendinger og han pleier ofte å kødde med rasistiske vitser. Hva skal du gjøre når en i klassen din kaller deg gul når du er asiater. han er skikkelig rasistisk

Besvart 05.05.2019 15:26
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no!
 
Det er så leit å høre at du opplever dette! Rasisme og mobbing er ikke lov, og ingen har rett til å være rasistisk mot andre. 
 
Når noen sier noe rasistisk til deg er det mange ting du kan gjøre. Du kan si "slutt å si det, du har ikke rett til å kalle meg navn. Jeg er norsk på min måte slik som deg." Hvis det er vanskelig å si i fra alene kan du avtale med venner at dere passer på hverandre og sier i fra alle sammen om noen opplever rasisme. Jeg vil gjerne at du forteller hva som skjer i klassen din til læreren din eller til helsesøster slik at de vet dette. Skolen har plikt til å stoppe rasisme og mobbing, fordi det å oppleve dette bryter med elevers rettigheter. Det er viktig at du forteller hjemme hva du opplever, slik at de også kan støtte deg og si i fra at lærerene må følge med i timene og friminuttene. 
 
Jeg foreslår også at du tar en prat med helsesykepleier om det du har opplevd, slik at hvis du har fått tunge tanker og vonde følelser av å oppleve rasisme får du hjelp med det. Du er perfekt akkurat som du er. 
 
Jeg heier på deg! 
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme