Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg holde tale på 17.mai selv om jeg ikke er helt norsk?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Det er snart 17. mai og dette har kommet i hodet mitt alt for mange ganger. Jeg ble født i Norge, men har utlandske foreldre. Jeg er som alle andre som bor her, unntatt hudfargen min. Jeg snakker flytende norsk, som mine foreldre. Jeg er etnisk-blandet, etiopisk, amerikansk, tysk og litt italiensk. Jeg har en annerledes hudfarge enn de på skolen. Jeg vil si at 8/10 på skolen er helt nordmenn. Poenget er at, jeg hører at ‘vennene’ mine sier n-ordet rett foran meg, sier at jeg snakker som en hvit person, og blir overrasket at jeg får gode karakterer i norsk. De tror at bare på grunn av de har så mye bedre liv enn oss andre, gir det dem rettigheter å si masse stygge ting (n-ordet + andre ting) rett foran oss. Jeg er elevrådsleder og må holde tale på 17.mai men er redd for å bli dømt fordi jeg ikke er helt norsk, selvom jeg ble født her. Spørsmålet mitt er, kan en som jeg holde tale, eller bruke festdrakt som alle andre?

Besvart 19.05.2019 15:31
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no. 
 
Beklager så mye at jeg svarer deg etter 17.mai!
 
Jeg håper at det gikk bra på 17.mai, og at du hadde en fin dag! Jeg er sikker på at du holdt en god tale og at du var en flott representant for skolen din. Du har 100 prosent rett til å gå i bunad/festdrakt og å holde talen på 17.mai. 
 
Jeg vil gjerne si til deg at du er norsk! Du er norsk. Du er norsk på akkurat din egne og unike måte, akkurat som alle andre som er norske. Det er ikke en spesiell måte å være norsk på, alle hudfarger er norske. Du har en flott bakgrunn, og det er du som selv vet hvordan du føler deg, om du er krysskulturell, om du er helt norsk i kultur og med bakgrunn fra andre land osv. Selv er jeg norsk-engelsk-fransk-skotsk. Jeg kan ikke gå på ski, men jeg kan mange språk. Du er kanskje norskere enn meg, du har for eksempel bodd hele livet i Norge. Hele ideen om at Norge alltid bare har vært norsk er dessuten ikke sann. Det har alltid vært innvandring til Norge, og det er flere minoriteter i Norge som er norske men som utsettes for rasisme, for eksempel kvener og samer. 
 
Poenget mitt er, ikke la noen fortelle deg hvem du er og hvem du ikke er. Du er DEG og det er din superpower. 
 
Det er veldig leit å høre at du opplever rasisme på skolen og blant venner. Når man ikke opplever rasisme selv tror jeg det er vanskelig å forstå hvor vondt og fryktelig det er å oppleve det. Det er så urettferdig  at det er du som må si til andre at det ikke er greit eller kult å bruke n-ordet, eller å si til deg at du snakker norsk som en hvit person. Du snakker norsk og dine andre språk som den intelligente personen med flere bakgrunner som du er!
 
Du har alltid full rett til å be andre slutte å si diskrimenerende ting til deg, og du kan forklare venner som du stoler på at du blir sint og lei deg av slike kommentarer. Kanskje kan de støtte deg ved å be andre stoppe når de hører at noen slenger kommentarer til deg. 
 
Det er viktig at du vet at skolen har ansvaret for at du skal ha det bra på skolen. Som elevsrådsleder vet du sikkert at alle elever har rett til et godt læringsmiljø uten mobbing og rasisme. Jeg vil gjerne be deg snakke med helsesykepleier, din lærer og dine foreldre om hva du opplever, slik at du kan få støtte og hjelp. 
 
You go girl! 
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Kan man bli kvitt rasisme?

Nei til rasisme (colourbox.com)

Er det virkelig mulig å bli kvitt rasisme? Og hvordan gjør man det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme