Hopp til hovedinnholdet

Mamma og pappa behandler meg ulikt i forhold til mine brødre.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei lurte på hva jeg kunne gjøre.. Familien min tenker gammeldagse og det irriterer meg. Eks: Brødrene mine sin rom er rotete så må jeg rydde og jeg må gjøre alt annet som å støvsuge huset, lage mat, kaste søppel, rydde, osv og vis jeg spør om hvorfor ikke mine brødre gjør får jeg svare «du er en jente du må gjøre det hva skal du gjøre når du gifter deg, brødrene dine er gutter de trenger ikke» det irriterer meg så mye. Men jeg er glad i dem uansett. De bestemmer for mye om hva jeg kan gjøre. Vil ikke fortelle mer er ....

Besvart 13.06.2019 11:46
 

Svar
Hei

Hei og takk for at du skriver til oss. Du sier at familien din tenker gammeldags og at det som irritere deg mest er at du blir behandlet annerledes en brødrene dine. I følge likestillingsloven er det som hovedregel ikke lov å forskjellsbehandle, hverken direkte eller inndirekte, på bakrunn av kjønn. I 1978 ble likestilling mellom kjønnene vernet gjennom likestillingsloven. Denne loven ble opphevet og erstattet 1. januar 2018 av likestillings og diskrimineringsloven.Legger ved artikler  til deg som jeg anbefaler deg å lese.

Foreldreansvar handler om å sikre og ivareta barnets interesser og behov gjennom hele oppveksten. Foreldreansvaret gir plikt til å gi barn omsorg, og rett til å ta avgjørelser for barnet i viktige spørsmål.

Jeg forstår at dette ikke kjennes greit for deg. Det kan føles veldig urettferdig at de ikke skal rydde etter seg selv. Dette har ikke noe med om du er glad i brødrene dine, men har med kjønnsforskjeller, de bestemmer for mye over deg og hva du skal gjøre.

Jeg tenker det veldig viktig at dere alle får snakket sammen om hvordan du har det. Kanskje du kan invitere til et møte sammen med mamma og pappa? Der kan du fortelle dem hvordan du opplever de kravene mamma og pappa stiller deg. Dersom du synes dette er vanskelig kan snakke med en annen voksen person som du stoler på om han eller hun kan hjelpe deg å snakke med foreldrene dine. Du kan også samtale med helsesykepleier (helsesøster)på skolen din. Det kan være en god løsning g for deg å få snakke med noen om hvordan du har det, og kanskje kan hun gi deg gode råd framover.

Dersom dette ikke blir bra, anbefaler jeg at dere sammen tar kontakt med et familievernkontor. Familievernkontoret har samtaler med barn/unge som har det vanskelig. De som jobber på slike steder har mye erfaring og er flinke til å veilede foreldre og kan gi gode råd og tips om hvordan man kan løse ting i familien - hvis noe ikke er bra Du kan selv kontakte et familievernkontor, eller en annen voksen kan hjelpe deg med det. Det beste er om du og din mor og far kan bli enige om å søke råd på et slikt kontor.

 Håper dette kan hjelpe deg.
Hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Hva er likestilling?

Vekt med "Hva er likestilling?"

Likestilling har tradisjonelt sett handlet om å fremme like muligheter for kvinner og menn. I dag har begrepet fått en utvidet betydning.

Les mer

Kjønnslikestilling i Norge

Jente med armene i kors (colourbox.com)

Norge regnes som et av verdens mest likestilte land. Likevel har vi en rekke utfordringer før vi oppnår full likestilling mellom menn og kvinner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie