Hopp til hovedinnholdet

Finnes det et n-word pass?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Er det rasistisk at en svart/brun kaller seg selv eller en annen svart/brun neger. Er det greit/lov/rasistisk eller ikke? Hvorfor? Kompisen min kalte kjærestene sine det er det greit siden han er brun/svart

Besvart 12.06.2019 13:34
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med ung.no. Det er vanskelig å svare ja eller nei på spørsmålet om det er rasistisk å si "neger" (heretter kalt n-ordet) eller ikke. Det kommer blant annet an på om personen som sier det er klar over hvordan det blir oppfattet. Det som derimot går an å si veldig enkelt, er at det er et ord som er helt unødvendig å bruke. Det kan du lese mer om her.

Det er flere årsaker til dette. N-ordet har en svært lang og lite positiv historie. Det er et uttrykk som er knyttet til undertrykkelse, folkemord og tortur. Også i Norge har ordet blitt likestilt med ordet slave, og ikke med ord som mørk, svart eller afrikaner. Dette ser vi blant annet gjennom uttrykk som "negerarbeid". Hvis man av en eller annen grunn har behov for å beskrive noen, finnes det langt mer dekkende ord.

Når det kommer til hvorvidt noen "har lov til" å bruke bestemte ord mens andre ikke har det er det en helt annen diskusjon. Mottakeren er den som må få lov til å definere om hvordan ordet skal forstås, ikke avsenderen. Det vil si at hvis man bruker et ord om seg selv er det liten sannsynlighet for at man finner det diskriminerende eller hatefullt. Det blir ofte noe helt annet når andre bruker det samme ordet om en selv. Når det er sagt er mange av den oppfatning at dette er ord som ikke har noen plass i et moderne språk samme hvem som sier dem.

For å si det veldig enkelt så finnes det ikke noe n-word pass. Hvordan vi bruker språket betyr noe, og stort sett alle som bruker n-ordet i 2019 gjør det for å provosere. Utryddelse av folk begynner ikke med at man dreper dem, det begynner som oftest med at man dehumaniserer dem ved å kalle dem nedverdigende ting. Når man kjenner bakgrunnen til hvordan n-ordet har blitt brukt opp gjennom historien er det ingen grunn til å fortsette å bruke ordet.

Hilsen Antirasistisk Senter i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme