Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om uttømmende politiattest

Annet 17 år
 

Spørsmål

Jeg ble tatt for kjøring av trimmet moped da jeg var 16. Dette skjedde 18. September 2018. Jeg søkte om en uttømmende politiattest siden jeg skal bytte statsborgerskap til norsk. Da jeg fikk min første uttømmende politiattesten var det 07.11. 2018 da sto det "intet å bemerke" Etterpå søkte jeg om en ny. Jeg fikk den 05.03.2019 da sto det "intet å bemerke" etterpå søkte jeg om en ny. Jeg fikk den 11.06.2019 nå står det at jeg fikk 5500kr i bot og hvordan straff jeg har brutt. Det har gått mer enn 6 måneder uten at det har blitt lagt nokka i den uttømmende politiattesten. Er det ikke sånn at hvis de ikke har gjort det på 6 måneder kan de ikke gjøre det lengre eller tar jeg helt feil.

Besvart 18.06.2019 09:16
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Straffen du fikk for et lovbrudd, ble umiddelbart registrert i politiets reaksjonsregister med en gang saken var ferdig behandlet. Jeg vet ikke hvor lang tid det tok før saken din ble behandlet, og hvor lang tid det tok før du fikk vedtak om straff og bot. 

Ved søknad om politiattest fra politiet, så vil politiet hente ut opplysninger fra reaksjonsregisteret. Jeg kan dessverre ikke svare deg på hvorfor denne boten ikke ble registrert på politiattesten tidligere; kanskje saken ikke var avgjort enda? Det er ikke slik at dersom opplysninger om straffbare forhold ikke blir registrert på en politiattest innen en viss tid, så faller det bort. 

Du skriver ikke noe om du tidligere eller senere har begått andre lovbrudd. Jeg vil for ordens skyld gjøre oppmerksom på at det på uttømmende politiattest ikke skal anmerkes reaksjon ilagt en person som var under 18 år på gjerningstidspunktet og som ikke har begått alvorlig eller gjentatte lovbrudd, og som heller ikke har begått nye lovbrudd (politiregisterloven § 41 første ledd bokstav c). 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett