Hopp til hovedinnholdet

Hvordan lage mitt eget politisk parti? Hvordan få folk til å bli med?

Annet 15 år
 

Spørsmål

Hallo. Er det mulig å lage sin egen politisk parti? Hvist så, hvordan gjør man det? Hvordan kan man eventuelt få folk til å bli med i partiet? Kan man bli politisk leder? Ingen partier er helt rett for meg og mine meninger, derfor vil jeg lage min egen parti. Håper på et svar!

Besvart 17.06.2019 10:02
 

Svar
Hei

Så flott at du ønsker å engasjere deg med et eget parti. Det er ofte slik at man sliter med å finne ett parti som passer seg selv hundre prosent. Noen velger å likevel stemme på det partiet som er nærmest, mens andre ønsker å lage et eget parti. I artikkelen under står det mer detaljert om hvordan du går fram for å stifte ditt eget politiske parti. For å søke om å registrere et nytt parti kreves det at du legger ved: 

  • Stiftelsesdokument for partiet
  • Opplysning om hvem som er i partiets hovedstyre, dvs. hvem som har rett til å representere partiet sentralt i saker etter valgloven.
  • Vedtekter (bestemmelser) som sier hvem som kan velge et hovedstyre.
  • Underskrift fra minst 5 000 personer med stemmerett ved stortingsvalg.

Det krever med andre ord en del innsats fra din side for å få godkjent ditt parti, spesielt krever det at du greier å engasjere minst 5.000 andre mennesker til å ville være med/støtte partiet ditt. Har du en god politisk plattform, og viktige saker du brenner for er dette mulig å få til. Dersom du ønsker tips kan du ta kontakt med politiske ungdomspartier i nærheten av der du bor. Kanskje har de noen tips til deg om hvordan du kan engasjere deg i politikken. Deltakelse i allerede eksisterende ungdomspartier kan også være en god start. Når du er aktivt medlem i et parti kan du være med å forme deres politikk. 


 Vennlig hilsen redaksjonen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å registrere et parti

Mitt eget parti (colourbox.com)

Savner du et parti som passer for deg? Kanskje ønsker du å starte ditt eget politiske parti? Det er noen krav du må fylle først.

Les mer

Er du politisk engasjert? Bli med i et ungdomsparti

Sandra Borch (Sp) på talerstolen i Stortingssalen (Foto: Stortinget)

Ungdomspartiene er en viktig arena for deg som vil engasjere deg i politikk. Her møter du andre unge som deler ditt politiske syn, og du kan være med å bestemme hva partiet ditt skal jobbe for.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn