Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få meg servichund mot angst?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, usikker på hvilken tema dette spørsmålet skal ligge under så bare tok noe. Jeg er ei jente på 17 som har slitet lenge nå med en del forskjellige angst. (sliter mest med panikk lignende angst, presentasjonsangst og bare den angsten å være rundt blant folk osv). Er ikke bare denne angsten som på en måte ødelegger meg, men sliter også med depresjon. Når depresjonen "starter", eller når den blir på en måte "større" om det gir mening, så kan jeg gråte i timesvis og føle meg en del alene osv. Jeg tør såvidt å gå ut av huset. Jeg lurte på om dere vet svaret på servicehund, eller hva det kalles, om jeg med stor angst og depresjon har tilgang til å få det? Jeg har lest et eldre innlegg her på ung.no der ei spurte om det samme da dere sa hun skulle ta kontakt med no servicehunder i norge. Men meg med den angsten jeg har tør ikke ta kontakt og spørre. Derfor lurte jeg på om dere vet noe om det? Jeg tror med en hund ved min side så tør jeg mer ting, og tror det ville hjulpet.

Besvart 25.06.2019 17:30
 

Svar
Hei jente 17 år

Takk for at du skriver til oss og spør oss om råd. Jeg forstår at du føler deg hemmet av angsten din og at du kunne hatt utbytte av å ha med deg en hund i vanskelige situasjoner.

Jeg vil anbefale deg å snakke med fastlegen din. Først og fremst om angst og muligheter du har for å få hjelp med denne. Det kan f eks være hos psykolog. Et annet alternativ er helsesykepleier på skole eller på helsestasjon for ungdom når ferien er over.

Jeg forstår at det er vanskelig for deg å be om hjelp fordi du har angst men det er også slik at ved å utfordre deg for den så vil du vinne over angsten og føle deg friere i mange situasjoner.

Hva er angst?


Angst er ikke farlig men det er som om kropp og hjerne reagerer som om det er noe farlig. Da begynner hjertet å slå, man blir svimmel, varm, kvalm, tankene begynner å snurre og man føler kanskje at man besvimer.

Det som går an å gjøre i en slik situasjon er å først og fremst vite at det ikke er farlig. Ved å puste rolig og ta noen dype innpust og utpust så vil aktiveringen roe seg ned og man får tilbake kontroll.

Dette krever selvsagt trening og at man har tålmodighet og ikke gir opp.

Når det kommer til servicehund så vil jeg anbefale deg å se på nettsiden til kommunen er du bor om de har et tilbud der. Videre kan det være at fastlegen din og/ eller NAV har informasjon om hvordan man kan søke om servicehund. Du kan lese mer på norskeservicehunder.no.

Dyr er viktig og mange har godt utbytte av å få eksponert seg når de har med en trygghet som en hund gir.

Jeg håper du fikk svar på det du lurer på!

Legger også ved noen artikler til deg som kan være til hjelp for deg å lese.

Lykke til!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Samer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om samer