Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bruke samisk kofte?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vet at min oldefar var halvt sørsame (han kan være 100% same men vi vet ikke så mye om hans far) han gikk til og med på en av de internat fornorskningsskolene. Men ingen i familien går med gapta, jeg har møtt flere samiske slektninger og jeg har alltid kunnet litt samisk (værtfal samiske stedsnavn i bygda) og nå har jeg lært meg selv veldig mye sørsamisk og snart kan jeg det meste utenatt. Jeg har vokst opp med at min farmor har vist meg mange bilder av mine forfedre som hadde på seg kofte (hun fortalte meg at hun ble mobbet på skolen for at hun var del same) , og jeg har veldig lyst til å gå med kofte selv. Men jeg er redd at de samene som har hatt samisk identitet og gått med gaptaen hele livet blir sinte eller provoserte, jeg bor i ei veldig lita bygd så ufine rykter går fort de. Jeg tror heller ikke at alle i min familie ville ha sett positivt på at jeg hadde gått med ei kofte. Er jeg samisk nok til å gå med kofta?

Besvart 16.08.2019 13:43
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Det er virkelig artig at du er så opptatt av din slektshistorie. Du har virkelig noe å være stolt av. Som du selv skriver så har det skjedd en stor forandring siden din oldefar levde.

Det er mange som har ei slekt med samiske røtter. Mange tenker på å bytte etternavn til deres gamle slektsnavn og tenker da slik som du gjør. Vil det gjøre det slik at noen vil føre seg støtt? Man er jo redd for å såre andre og den samiske interne kulturen er heller ikke bestandig så lett å leve opp til.

men, utifra det du skriver så kjenner du nok på en idientitet til den samiske tradisjon og vil bære det videre med deg.

Identitet er en kombinasjon av hvordan vi ser på oss selv og hvordan andre oppfatter oss, og dermed speiler oss. Hvem er jeg? Hvem er du? Hvem er vi? Identitet handler først og fremst om hvem vi er og hva vi står for. Slike store spørsmål er det ikke alltid så lett å sette ord på. Identiteten vår er med oss hele tiden, og den kommer til uttrykk på mange måter. Enkelte aspekter ved vår identitet er medfødt og fastlagt, som for eksempel alder, høyde og foreldre, mens andre aspekter kan vi selv velge, som for eksempel utdanning og musikksmak. Å få et mer bevisst forhold til en selv er en forutsetning for å forstå andre og for å kunne endre og utvikle oss selv og den kulturen vi lever i. En persons identitet er mangfoldig. Vi er sammensatte personer og like eller forskjellige alt ettersom hvilke kriterier som legges til grunn.

Utifra dette så tenker jeg at du skal prøve å bære den koften du vil med stolthet. Tenk på at du er fin i den og at det vil også de andre synes. Merker du at du får negative reaksjoner så prøv da og begrunne hvorfor du vil bære den. Det kan sikkert også være fint for deg og snakke litt med helsesykepleier på skolen di om dette.

Masse lykke til.

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Zelda om identitet

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Er du også usikker på hva en transperson er, eller har du andre spørsmål om kjønn og identitet? Sjekk emnene "Identitet" og "Homofil" her på ung.no.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Mobbing blant unge

Jente blir mobbet (colourbox.com)

Vi snakker generelt om mobbing når én eller flere personer, gjentatte ganger og over en viss tid, sier eller gjør vonde og ubehagelige ting mot noen som har vanskelig for å forsvare seg.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Samer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om samer