Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta sørsamisk på videregående?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vet at min oldefar var sørsamisk men han lærte aldri bort samisk til min farmor og ingen i familien går med kofte. Og jeg bor sápmi, jeg har alltid kunnet litt samisk men ellers har jeg lært meg en masse selv, men nå føles det ut som at jeg ikke kan komme noe lengre uten profesjonell hjelp og jeg er veldig interresert i det samiske. Det jeg lurte på var om jeg kan ha samisk opplæring når jeg begynner på vgs. Jeg begynner nå i 10. Og jeg har hatt tysk som 3. Språk de siste to årene så nå er det vel for sent, men kan jeg bytte til sørsamisk som 3. Språk når jeg begynner på vgs dersom jeg bor/går skole i det samiske forvaltningsområdet?

Besvart 17.08.2019 12:58
 

Svar
Hei,

så spennende at du ønsker å lære deg mer sørsamisk.

Det er mulig å ta samisk både som et fremmedspråk og førstespråk på videregående skole. Det avhenger av hvilken skole du går på, og om skolen din tilbyr det.

Jeg anbefaler deg å ta kontakt med vitnemålsansvarlig eller rådgiver på den videregående skolen du skal starte på. De kan svare om du kan få undervisning i dette, og hvilke andre muligheter du eventuelt har. For eksempel kan det kanskje være mulig å ta samisk som privatist og slippe andre fremmedspråk.

Vårt beste tips er altså at du kontakter din kommende videregående og spør om mulighetene for samiskundervinsing der du bor. Hvis ungdomsskolen din tilbyr samisk, kan du også spørre rådgiver eller kontaktlærer om det er mulig å bytte til dette.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole