Hopp til hovedinnholdet

Usikker på hva jeg skal stemme - Har dere noen tips?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er veldig itvil på hva jeg skal stemme. Jeg sliter mye psykisk og syntes hjelpen man får i dag er ræva. Jeg lurer på hva jeg burde stemme får bedre psykisk helse hjelp, omsorgshjelp, bedre hjelp får eldre, bedre tilrettelegging i skolen. Også bryr jeg meg veldig om natur og dyr. Jeg er veganer og vil at vi skal bli flinkere med dyrene når det kommer til husdyr, slakterier, melkeindustrien, bønder. Jeg har tenkt mye å stemme mpdg men jeg finner lite om hva de tenker med hjelpe får syke og skolegang Hva er best får meg å stemme tror dere? Hilsen jente 19

Besvart 18.08.2019 23:00
 

Svar
Hei

Vi i Ung.no kan ikke fortelle deg hvilket parti du kan stemme på, men jeg har noen tips til hvordan du kan få en bedre forståelse av hva partiene mener og som kanskje kan gjøre valget enklere for deg. 

Husk at det ikke alltid er lett å finne et parti som er enig med alt du bryr deg om, men de fleste greier å finne det partiet som passer best med egne verdier og politiske ståsted. For mange oppleves valget vanskelig, da de ikke har full oversikt over hva alle partiene står for, akkurat slik du beskriver. Det finnes heldigvis ulike måter du kan få svar på spørsmålene dine. Under er noen generelle tips: 

1. Ta valgomater. Mange aviser har valgomater som du kan gjennomføre. Se artikkel under for mer info om disse. Nå som det er lokalvalg kan du i disse valgomatene velge hvilken kommune du stemmer i, for å få en valgomat som er mer tilpasset det lokale nivået. 
2. Snakk med politikere. Du kan sende mail til dine lokalpolitikere med spørsmål, eller du kan snakke med dem om du ser dem på stand i gata eller andre steder i lokalmiljøet ditt. 
3. Les på partienes egne nettsider. Der finner du partiprogrammene deres, som kan fortelle deg mer om hva partiene mener i konkrete saker. 
4. Snakk med andre mennesker om politikk. Hør på hva andre rundt deg mener, kanskje har du noen i din omgangskrets som brenner for mange av de samme tingene som deg? Hør hva de vil stemme. Men husk at dette til sist er ditt individuelle valg. 

Lykke til med valget. Håper du finner svar på noen av spørsmålene dine. 


 Vennlig hilsen
Redaksjonen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skal til for at DU vil stemme ved valget?

Valgdeltakelsen er vanligvis lavere ved lokalvalg enn ved stortingsvalg. Hva skal til for at DU vil stemme i kommune- og fylkestingsvalget?

Gå til vote

Skal du stemme for første gang?

Valglokale og stemmeurne (foto: ung.no)

For mange er det en skremmende tanke å være med på å påvirke noe stort. For meg er det det. Å være førstegangsvelger innebærer mye.

Les mer

Kommunestyre- og fylkestingsvalg

Bryggene i Trondheim (Colourbox.com)

I Norge er det lokalvalg hvert fjerde år. I lokalvalget i 2019 er valgdagen 9. september. Du som er over 18 år, eller som blir 18 i år, kan stemme.

Les mer

Usikker på hva du skal stemme? - Prøv valgomatene

Ulike valgomater (Foto: vg.no, db.no, nrk.no og tv2.no)

Hvilket parti jobber for det som er viktig for deg? En valgomat kan hjelpe deg å finne det partiet du er mest enig med.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn