Hopp til hovedinnholdet

Kan man si hva man vil i offentligheten?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Det er en bruktbutikk nær meg som har mye diverse håndskrevne skilt i vinduene, og nylig har det kommet opp et skilt hvor eieren har skrevet "Til helvete med Pride og homo-kulturen." Hva kan jeg gjøre for å få dette bort? Eieren er ellers en hyggelig fyr, som også bryr seg mye om de svakeste i samfunnet, og butikken har vært en samlingsplass for mange. Ideelt sett få han til å forstå at dette ikke er greit, men jeg går forbi der hver dag og har ikke lyst til å komme i personlig konflikt med han, da blir det bare enda verre å gå forbi. Er dette noe ulovlig som jeg kan rapportere? Hvis ikke, hva annet kan jeg gjøre? Skrive leserbrev i avisen eller andre forslag?

Besvart 29.08.2019 21:39
 

Svar
Hei

I Norge er det slik at ytringsfriheten som er nedfelt i Grunnloven § 100 står veldig sterkt. Vi må derfor til tider tåle uenighet, og kontroversielle ytringer som kan oppleves som støtende.

Dette betyr likevel ikke at man kan ytre hva som helst for så å påberope seg ytringsfriheten. Ytringer som sprer eller oppfordrer til hat (såkalte hatefulle ytringer) skal vi ikke tåle. I straffeloven § 185 er det bestemt at personer som offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring mot andre, kan straffes med bot, eller fengsel inntil tre år. Homofile er en gruppe som spesielt er nevnt i bestemmelsen. 

Det er usikkert for meg om skiltet i butikken vil oppfylle alle vilkårene i straffeloven § 185. Jeg oppfordrer deg imidlertid til å anmelde forholdet, så må politiet ta standpunkt til om skiltet i butikkvinduet er et straffbart forhold eller ikke.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er hatprat, og hva gjør du hvis du opplever det?

Hatprat (ung.no)

Hatprat er ytringer som sprer eller oppfordrer til hat mot personer fordi de tilhører en bestemt gruppe. En gruppe kan for eksempel være en bestemt religion eller seksuell legning. Noen hatefulle ytringer er ulovlig etter straffeloven.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering