Hopp til hovedinnholdet

Hvordan fungerer kredittkort?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Dette er nok et veldig dumt spørsmål, men jeg har begynt å tenke en del på om jeg burde skaffe meg kredittkort. Men jeg forstår ikke helt konseptet. Jeg bor alene, har fast inntekt, men som holder akkurat, så har null sjans til å spare. Jeg har noe jeg er nødt til å erstatte nå om en uke der jeg bor, som vil koste meg 22000. Det er en umulig ting for meg å betale, men jeg må få det fikset neste uke. Så kredittkort ser ut som en eneste mulighet. Men å betale tilbake der, hvordan fungerer slikt? Jeg ser det står 45 dager på noen, 50 på noen osv. Er det snakk om å måtte betale tilbake allerede 45 dager etter penger er brukt før rente legges på?

Besvart 05.09.2019 15:12
 

Svar
Hei

Dersom du har kredittkort og bruker av kreditten, slipper du å betale renter dersom du betaler tilbake hele beløpet innen fristen på 45 dager. Dersom du ikke betaler tilbake hele beløpet innen fristen, kan du nedbetale lånet hver måned over en periode. Da må du betale gebyrer (vanligvis ca 120 kroner per måned) og høye renter av hele beløpet du skylder, i tillegg til å nedbetale på selve kreditten. Banker som tilbyr kredittkort tjener ikke noe på kreditten dersom alle tilbakebetaler hele beløpet innen fristen. Det er det mange som ikke klarer. Dermed tjener bankene mye penger på kredittkort.

Du skriver at du ikke klarer å spare og at du ikke har penger til overs. Da vil det bli svært krevende for deg å tilbakebetale kreditten. Mange personer får problemer fordi de ikke klarer å tilbakebetale. I verste fall går kravet til inkasso og man risikerer å få en betalingsanmerkning som vil være til hinder for blant annet å tegne mobilabonnement eller ta opp boliglån senere.

Jeg anbefaler deg derfor å være svært forsiktig med å ta opp kreditt. Dersom du ikke klarer ekstrautgifter hver måned bør du være sikker på at du klarer å tilbakebetale kreditten før det begynner å påløpe renter og gebyrer.

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er kredittkort?

Kredittkort

Stadig flere banker tilbyr studenter kredittkort i sine studentpakker. Før du takker ja, kan det være greit å vite hvordan kredittkortet fungerer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din