Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for klimakrisen

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er redd for klimakrisen. Jeg har flere ganger plukket opp søppel i naturen, jeg spiser nesten aldri kjøtt bortsett fra til middag, hvis jeg lager middag for familien min, pleier jeg å lage vegetarmiddag,jeg minner foreldrene mine om å ta med handlenett på butikken, og jeg bruker aldri sugerør. Jeg føler for det at jeg gjør ALT FOR lite!! Jeg tenker hver dag at: «Jeg kunne gjort SÅ mye mer, jeg kunne vært vegetarianer, jeg kunne plukket mere søppel, jeg kunne latt være å kjøpe den buksa, eller den genseren. Når jeg ser på TV, ser hvaler med plastposer i magen, tenker jeg: Tenk at JEG har vært litt med på at den hvalen døde, fordi jeg spiste kjøtt den dagen, eller kjøpte den genseren... også får jeg skikkelig skyldfølelse.. Det er nesten ALLTID jeg som må ta initiativ til en vegetarmiddag, hvis ikke blir det ikke noe, jeg føler ikke familien min tenker nok på miljøet, nå har mamma spurt om vi i familien vil dra til London i høstferien, jeg har lyst, men det er jo ikke miljøvennlig.

Besvart 02.09.2019 11:01
 

Svar
Hei jente 13 år!

Så flott at du er så engasjert og bryr deg så mye om miljøet. Det kan føles overveldende og som et voldsomt ansvar vi står ovenfor, men det er viktig å finne en balanse mellom eget ansvar og samfunnets ansvar. Det finnes flere måter du kan skape litt oversikt over hva som er viktig for deg.

Det første du kan gjøre er å lage en liste over de tingene du synes er viktig. Kanskje kan du skrive ned disse og vise til foreldrene din. Sammen kan dere lage avtaler på hvordan dere i familien kan bidra og hvem som har ansvar. 

Snakk med foreldrene dine om hvordan du har det. Foreldre er ofte gode samarbeidspartnere når en skal løse problemer og utfordringer i hverdagen. Det er også godt å få snakket med noen om tanker og følelser en har. På denne måten får en bedre oversikt og kan sortere mer. En kan også på denne måten få innspill og råd. 

Psykologisk førstehjelp og hjelpehånden er nyttige verktøy når en skal jobbe med Tanker og følelser. På denne måten kan du bli bedre kjent med tanker du synes er vanskelig, hvordan kroppen reagerer og alternative tanker en kan støtte seg på. Dette krever litt tid og innsats, men er et nyttig verktøy du har bruk for i mange situasjoner resten av livet. 

Jeg har lagt ved noen artikler du kan se på. Sender deg masser av tanker og klemmer. 

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Regjeringens klima- og miljøoppgaver

Søppel i Steinbruvann (foto: Endre Hesthagen)

Lurer du på hva regjeringen jobber med i miljøsaker? Besøk hjemmesiden til klima- og miljødepartementet.

Les mer

Frivillig arbeid i Norge

En jente og to gutter holder hverandre i hendene og løfter dem i været  (www.colourbox.com)

Ønsker du en mer meningsfylt fritid finnes det nok å gjøre. Finn ut hvordan du kan hjelpe, og få en oversikt over frivillig arbeid i Norge.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Klima og miljø
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om klima og miljø