Hopp til hovedinnholdet

Hjelp til å stoppe rasistiske mobbere

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg har to "venner" som går i klassen min og som driver med å gå rundt og sier at homofile og jøder bør gå tilbake til auswich, og sier stakkars nazistene, og er rasister og de driver å går rundt å mobber. Nylig fandt jeg loven om hatefulle ytringer paragraf 189 Lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-05-20-28/KAPITTEL_2-5#%C2%A7185 Jeg håper håper dere kan hjelpe meg medå stoppe dem med å mobbe andre.

Besvart 23.09.2019 11:00
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med ung.no. Flott at du vil stoppe folk som mobber, og som har holdninger som ikke er greie! Lov om straff for hatefulle ytringer, §185 i straffeloven, er nettopp for å forhindre (og eventuelt straffe) ytringer som regnes som hatefulle. Hatefulle ytringer havner også inn under det vi regner som hatkriminalitet. Det kan du også lese mer om på aldrimer22juli.no, på Stopp hatprat eller i Store norske leksikon.

Det er i utgangspunktet de voksne sitt ansvar å motarbeide mobbing og hatefulle holdninger på skolen. Det betyr at du først og fremst bør snakke med kontaktlærer eller en annen ansvarlig voksen du stoler på. Det er uansett bra at andre unge også sier fra at de ikke vil ha det sånn på skolen. Da er det en fordel at du har flere som støtter deg, som andre i klassen og ellers på skolen. Det viktigste er at man sier tydelig fra at det oppleves dårlig, og at man ikke synes det er greit at sånne ting blir sagt. Hvis vedkommende ikke skjønner hvorfor kan man oppfordre dem til å lese seg opp på temaet "lær av historien".

Du kan også få hjelp utenfra dersom det er nødvendig. Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) har som oppgave å motarbeide diskriminering. Det gjelder også mobbing som den du beskriver. Hatkrimgruppa til politiet kan også være til hjelp, eller du kan melde fra til diskrimineringshjelpen og meglingsbenken i Oslo, eller melde fra om rasisme på Antirasistisk Senter sin side for dette.

Håper dette er til hjelp, lykke til med å stoppe hatprat på skolen!

Hilsen Antirasistisk Senter i samarbeid med Ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Disse organisasjonene jobber mot rasisme

Rasisme? Nei takk! (ung.no)

Ønsker du å jobbe for å begrense rasisme? Her er en oversikt over organisasjoner du kan engasjere deg i, og som gjerne vil ha din innsats!

Les mer

Kan man bli kvitt rasisme?

Nei til rasisme (colourbox.com)

Er det virkelig mulig å bli kvitt rasisme? Og hvordan gjør man det?

Les mer

Her er lovene som forbyr rasisme og diskriminering

Rasisme-kort (colourbox.com)

Visste du at Norge har en egen rasismeparagraf? Og at vi også har vår egen diskrimineringslov, som skal sørge for at ingen behandles dårlig på grunn av sin etnisitet, hudfarge eller etniske opprinnelse.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme