Hopp til hovedinnholdet

Jeg er same og blir mobbet for dette og har lite venner.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er er same, og jeg selv er stolt over det. Men andre ikke, de mener at jeg er spesiell, å ikke har stemmerett, at jeg er en skam får osloværinger, utelending og at jeg er rar. Jeg har ikke mange venner pga at jeg er same. Jeg har snakket med de som sier og mener det, men de har ikke kommet med noe bra svar. Jeg har snakket med helsesøsteren på skolen min, hun mener at det kommer til å gå over. Akkurat det er jeg ikke helt sikker på. Derfor lurte jeg på om de har rett, eller burde jeg ikke bry meg eller hva?

Besvart 21.09.2019 11:47
 

Svar
Hei jente 13 år.

Så flott at du er stolt av å være same, det har du all grunn til å være og det synes jeg du skal fortsette med. De som sier noe annet har IKKE RETT. Og det er flott og modig av deg å si i fra til dem som har andre meninger om dette enn deg. Fortsett å si i fra og ikke gi opp. Alle er forskjellige og unike og det skal vi få lov til å være.

Men jeg forstår at du synes det er vanskelig å ikke bry seg, om du blir møtt på en slik måte som du beskriver, og ikke har mange venner fordi du er same. Det er ikke greit og det er bra at du har snakket med helsesykepleier på skolen om dette.

Jeg synes du skal fortsette å si i fra til de voksne rundt deg om du opplever å bli mobbet på denne måten og har vansker med å få venner. Snakk med foreldrene dine, som kan dette opp med skolen.

Det er skolen som skal sørge for at mobbingen tar slutt og du trives på skolen. Men du må si i fra, slik at de voksne forstår hva som foregår og får mulighet til å hjelpe deg. Sammen kan dere finne ut hva som kan være den beste hjelpen for deg.

Du sier at du ikke har mange venner, men har du noen venner? Ta vare på de vennene du har og ikke tenk at du trenger veldig mange, og i hvertfall ikke de som oppfører seg dårlig mot deg. Det er mye viktigere å ha få gode venner enn mange ikke så gode venner.  

Jeg har også lagt ved flere artikler som jeg anbefaler deg å lese. Her kan du få tips og råd om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Jente er betenkt i klasserommet (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Samehets

Jonill har på seg samekofta si (foto: Amalie Seljenes)

Jonill (22) har opplevd å bli kalt "samefaen", og blitt bedt om "å dra tilbake dit hun kom fra". Samehets har forandret seg med tidene, men eksisterer fortsatt i dag.

Av Amalie, ungdomsjournalist, ung.no

Les mer

Fornorskning av samene

Gammelt bilde av samefamilie foran lavvo.

Fra midten av 1800-tallet og fram til etterkrigstiden sto fornorskningspolitikken sterkt. Den samiske kulturen «fantes ikke», og samene skulle helt og fullt bli en del av den norske befolkningen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing