Hopp til hovedinnholdet

Kan læreren nekte kyssing eller holde hender på skolen?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Så jeg har ei veldig god venninne som har begynt å holde på med ei veldig hyggelig jente. Er ekstremt glad for deres vegne, men det er en ting som ødelegger litt. Exen til ho venninna mi holder på med har gått å klaga til lærerne om at han føler seg utestengt når de holder hender. Dette syns jeg personlig blir veldig dumt. Etter han klaga har flere voksne på skolen deres sagt at de ikke får holde hender, kysse, sitte nærme hverandre eller noe folk gjør når man holder på med noen. De går på en annen skole enn meg så får ikke gjort mye med det. Er det lov for en lærer eller en annen voksen på en videregående skole og henge seg så opp i et kjærestepar på den måten, når de fortsetter å jobbe i timen og ikke forstyrrer? Føler at om det hadde vert et straight par så hadde ikke lærerne brydd seg. Dette er bare noe som irriterer meg for det sårer venninna mi, og vil se om det er noen lover som sier at lærerne ikke skal blande seg så opp i forholdet mellom to elever.

Besvart 25.09.2019 17:45
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet! Det er flott at du bryr deg om venninnen din!

Offentlig sted
Det er tillatt å kysse og holde hender på offentlige steder, uavhengig av legning. Jeg tenker at venninnene dine kan gjøre som de vil i pausene på skolen. (Det eneste som ikke er tillatt er sex på offentlig sted, men dette er ikke situasjonen her.)

I timen
Likevel er det læreren som bestemmer hvem som sitter ved siden av hverandre og hva som skal skje når det er undervisning. Kyssing er ikke en del av skolearbeidet.

Forskjellsbehandlet
Kan hende blir venninnene dine forskjellsbehandlet. Det kommer an på om andre par opplever samme reaksjoner eller ikke. Hvis venninnene dine opplever at dette har sammenheng med legningen deres, kan det være diskriminering. Dette er forbudt.

Først kan de klage til rektor. Om det ikke hjelper, kan de klage til diskrimineringsnemda. Da er det lettest om de har fått noe skriftlig fra skolen først.

Lykke til!

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Oslo

i samarbeid med Ung.no

Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

- Jeg blir urettferdig behandlet av læreren min

Frustrert jente foran PCen (colourbox.com)

Læreren min blir alltid sint på meg og gir meg dårligere karakterer enn jeg fortjener. Hva kan jeg gjøre?

Les mer

Slik er du en god venn

To venninner på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering