Hopp til hovedinnholdet

Kjøp av piratkopier på internett

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Har kjøpt falske sko for privatbruk fra dhgate. En kinesisk nettside. Kan disse bli stoppet i tollen og destruert. Det jo ikke ulovlig å bruke det til privatbruk? Men har hørt at jeg kan skje. Kan jeg få et fyldig svar fordi har stilt et spørsmål tidligere og da fikk jeg et utydelig svar.

Besvart 30.09.2019 09:45
 

Svar
Hei

Beklager at du ikke fikk tydelig nok svar sist, så vi prøver igjen !

Det er ikke ulovlig for privatpersoner å kjøpe en piratkopiert vare og bruke den til private formål. Den vil derfor heller ikke bli stoppet og destruert av Tolletaten, men rettighetshaver ( eier av merkerettigheten i Norge ) kan ved mistanke om komersiell import få rettens kjennelse til at Tolletaten tilbakeholder sendingen.
 
Selv om privatpersoner ikke direkte gjør noe ulovlig er det mange etiske og miljømessige grunner til å avstå fra å handle piratkopier, og derfor anbefaler vi uansett å avstå fra slik handel.
 
Når du kjøper en piratkopi kan du være med på å støtte organisert kriminalitet. Ifølge FN's  kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) er det i flere land gjort undersøkelser som viser at salg av piratkopierte varer finansierer andre alvorlige illegale aktiviteter, som menneskehandel, narkotika, hvitvasking og ulovlig våpenhandel.
  
Falske merkeklær og sko kan også være påført giftige mengder av kjemikalier eller materialer som kan gi allergi. De kan også være fremstilt i fabrikker hvor det foregår barnearbeid eller hvor det er helsefarlige arbeidsforhold. 
 Hilsen Tolletatens Infosenter i samarbeid med ung.no.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ikke kjøp piratkopier!

Piratmedisin (colourbox.com)

Når du kjøper en piratkopi kan du være med på å støtte organisert kriminalitet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Toll
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om toll