Hopp til hovedinnholdet

Jeg vet at jeg eller barne mine kommer til å dø av klimaendingene.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg vet jeg eller barna mine kommer til å dø på grunn av klimaendringer og det er også SANT!!! Ikke prøv å berolige meg med at ingenting kommer til p skje meg, men krisen har nådd MANGE land, byer tørster på grunn av klimaendringer og i beijing blir 1000er av folk syke pga klima. Forskere sier at jorda kan bli ubeboelig om bare tiår og flere millioner dyr dør også, det er vel ikke lenge før det nær meg, nær andre allerede dør pga klima, gjlr vel jeg også det. Bare fordi jeg bor i norge og alle har det bra her betyr ikke det at ingenting vil skje oss! Dere kan ikke skjerme meg fra virkeligheten og jeg har sett at dere har skrevet før at ingenting alvorlig kommer til å skje, men noe alvorlig har jo allerede skjedd, mennesker DØR og hvis ingenting «alvorlig» kommer til å skje kan vi vel bare fortsette? NETTOPP!!! Jeg er helt ærlig lei av måten dere svarer oss med at «det er sikkert ingenting alvorlig» ogsånt! Kan dere ikke bare fortelle oss sannheten?

Besvart 30.09.2019 14:05
 

Svar
Hei jente 13 år.

Jeg forstår at det er nesten umulig å ikke bli redd og engstelig når en stadig overmannes av bilder og informasjon om all forsøplingen og klimaendringene som skjer. Vi mennesker blir så små og sårbare i en slik verden. Og du er nok ikke alene om å ha disse bekymringene. Og jeg forstår at du blir sint om du tenker at de voksne ikke tar dette på alvor og ikke sier sannheten. 

Samtidig er det viktig å fortsette sitt liv og gjøre det beste ut av det. Det hjelpe ikke at vi blir redde, vi får heller gjøre så godt vi kan ut i fra våre små forutsetninger. Kanskje du kan engasjerer deg i disse sakene, slik at du opplever å gjøre noe med situasjonen?

Det kan også hjelpe å få mer kunnskap og sette seg inn i hva som allerede gjøres for å begrense klimaendringene. Her kan du lese mer om hva regjeringen i Norge gjør i klimasaken.

Noen melder seg inn i forskjellige foreninger og forbund som jobber for klimasaken, mens andre engasjerer seg politisk. Ta dette opp på skolen og få andre med deg for å finne ut hva hver enkelt kan gjøre, slik at vi løfter sammen. På den måten bruker du energien din til å gjøre noe i stede for å bli så redd og bekymret.

For jeg forstår at du har det vanskelig om du overmannes av tanker og bekymringer om dette temaet. Slike bekymringer er vonde og kan ta mye plass.

Vi skal alle dø, men før den tid skal vi leve, og du som er 13 år skal leve lenge ennå og kan utrette mye. Forsøk derfor å finne andre mer trøstende tanker å si til deg selv når de vonde bekymringstankene om dette temaet dukker opp.

For å bekymre seg er ofte en vane en har lagt seg til, som kan være veldig slitsom og som skaper følelser av frykt, engstelse og uro. Hvorfor de oppstår er ikke lett å si, men noen har lettere for å bekymre seg enn andre.

Men det som er problemet med slike bekymringer, er at en bruker så mye tid på dem, at de til slutt blir en sannhet. En blir liksom "hjernevasket" av seg selv, ved at en forteller seg selv at det en tenker kommer til å skje. Dessuten stjeler bekymringene energi fra det du virkelig kan gjøre noe med og gjøre en handlingslammet.

Men bekymring er nok bortkastet tid og krefter, for i mange tilfeller skjer ikke det en bekymrer seg for. Dessuten er det slik at om det en frykter mest virkelig skjer, vil ting ofte løse seg på en måte en ikke hadde tenkt på forhånd.

Jeg kan ikke garantere deg med 100% at dine bekymringer ikke blir til virkelighet, men hva om du forsøker å legge bekymringene dine til side og heller konsentrerer deg om å ha det bra i hverdagen din? Og hva ville du sagt til noen andre for å berolige vedkommende om de hadde hatt de samme bekymringene? Forsøk å si det samme til deg selv.

Hvis du er en person som har lett for å bekymre deg for klima og framtiden, kan det være lurt å snakke med noen som kan hjelpe deg til å finne teknikker når bekymringstanker dukker opp og stjeler energien din. 

Jeg anbefaler deg derfor å ta en prat med helsesykepleier på skolen om det du tenker på. Hun/han vet mye om hvordan en kan rydde i tankene for å få en bedre oversikt og oppleve at en får kontroll og ro over situasjonen. Du kan lese mer om dette  her

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.
Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Slitsomme tanker, grubling og tankekjør

Bekymret gurr (colourbox.com)

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Heldigvis finnes det råd.

Les mer

Regjeringens klima- og miljøoppgaver

Søppel i Steinbruvann (foto: Endre Hesthagen)

Lurer du på hva regjeringen jobber med i miljøsaker? Besøk hjemmesiden til klima- og miljødepartementet.

Les mer

Bekymrer du deg mye for framtida?

Tanker om framtida kan skape både positiv forventning og bekymring. Hvis det er stor bekymring, kan tankene om det bli til grubling og tankekjør. Har du det slik, kan du finne råd i arikkelen om...

Gå til vote


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn