Hopp til hovedinnholdet

Kan nordsamisk erstatte fransk, spansk eller tysk på vgs?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bor i vestfold og jeg har veldig lyst til å lære meg nordsamisk, er det mulig å lære det på videregående istedenfor tysk, spansk eller fransk?

Besvart 13.10.2019 19:49
 

Svar
Hei, gutt 13. 

Så spennende at du har lyst til å lære deg nordsamisk. For å kunne ta eksamen i et annet språk enn fremmedspråkene som tilbys på videregående, så er det egne regler som gjelder. Behersker du et språk godt, enten det er morsmålet ditt eller et annet språk, kan det være mulig å dokumentere den kompetansen du har ved å gå opp til muntlig og skriftlig privatisteksamen i språket ditt. I praksis betyr dette at dersom du ønsker å erstatte fransk/spansk/tysk med nordsamisk, så må du ha en viss kompetanse innenfor dette språket fra før, og deretter kan du ta eksamen muntlig og skriftlig. 

Det høres ut som du ikke kan språket fra før, så da vil nok dette bli vanskelig å gjennomføre i skolesammenheng. Men man kan alltids gjennomføre et språkkurs uavhengig av skolen. Språk kan også læres på fritiden. Dersom dette er noe du ønsker, bør du ta kontakt med rådgiver på skolen din for å få hjelp til å finne informasjon. 

Håper du fikk svar på det du lurte på. 

Lærer på videregående skole, i samarbeid med ung.no. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Samer
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om samer