Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine nekte meg å gå i pride-paraden?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er 15 år gammel som er politisk aktiv. Jeg synes at Pride paraden er en flott måte å feire at man kan elske hvem man vil på. Mine foreldre er dessverre ikke helt enige med meg. De er svært kristenkonservative og sier at Pride ikke er en folkefest. De sier at gud har skapt man og kvinne i sitt bilde og bruker mye av samme argumentasjon som Kjell Ingolf Ropstad i hvorfor de ikke støtter Pride. Dette gjør at de nekter meg å delta på Pride, noe som gjør meg lei meg. Jeg lurer på kan de nekte meg å gå i Pride når jeg er 15 snart 16?

Besvart 19.10.2019 08:31
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at dette er en vanskelig situasjon for deg.

De kan i prinsippet nekte deg dette. Frem til du er 18 år, har foreldrene dine ansvaret for deg. Det er dette som kalles foreldreansvaret, og innebærer at foreldrene kan bestemme over deg, også i personlige spørsmål. Det følger imidlertid også av barneloven og FNs barnekonvensjon at barnets mening skal tillegges vekt, og jo eldre du er jo mer skal dine meninger bli hørt. Etter at barnet er fylt 12 år, skal det legges stor vekt på det barnet mener, det følger av barneloven § 31. Etter at barnet er fylt 15 år, kan barnet selv bestemme om det vil melde seg inn eller ut av foreninger, jf. § 32. 

Kanskje du kan prøve å snakke med foreldrene dine og fortelle dem at dette betyr mye for deg. Da kan det være at de tillater deg dette. Hvis de vet du er politisk aktiv, så kommer det kanskje ikke overraskende på dem uansett!

Lykke til! 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Valg, demokrati og samfunn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om valg, demokrati og samfunn