Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for ALT

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente som nettopp har fylt 13. Lenge har jeg engstet meg om over verdens undergang. Jeg blir redd for absolutt alt, for lys, for å gå ut, for lyder som feks: motorsykler, fly, tog, busser, ALT. Og jeg vet ikke om jeg orker mer lenger. Føler meg skikkelig rar når jeg snakker med bestevenninna mi om det som ikke skjønner noe.. det jeg vil er egt bare å få bekreftet om verden går under eller ikke? Hvor stor sjanse osv.. jeg leser mye på nettet, og jeg vet jo at mye av det som står på nett er feil (for penger). Men det er som at noen eller noe har tatt over «meg» . Og «meg» er ikke redd for sånne ting.. Ting jeg er redd for at skal skje: asteroideundergang, vulkan, klima og MASSE ANNET

Besvart 20.10.2019 18:33
 

Svar
Hei

Det er tungt å gå rundt og engste seg så mye. 

Det som skjer når vi engster oss unødvendig mye, er at fryktalarmen i hjernen vår reagerer for mye på ting som egentlig ikke er farlig. Det er ubehagelig å ha det sånn, og det er lurt å oppsøke hjelp, for det er ikke alltid lett å komme seg ut av det på egenhånd.

Det finnes heldigvis mye hjelp å få for slike vansker. Jeg anbefaler deg først og fremst å snakke med foreldrene dine om dette. Da må du fortelle at du engster deg mer enn det som er vanlig, og det går ut over livskvaliteten din. Du kan også snakke med helsesykepleier, kommunepsykolog eller fastlege. Hvis du går til fastlegen din, kan denne vurdere om du skal få mer spesialisert hjelp av psykolog.

Husk at livet er fullt av risikoer. Det er alltid en risiko for å bli syk, at huset skal brenne, at noen skal bli skadet, også videre. Det å leve her på jorda betyr å leve med all denne risikoen. Vi må bare akseptere at det kan skje uten at vi har noen kontroll over det. Det gjelder også de tingene som du er redd for. Så det er ingen som kan gjøre deg helt trygg på at disse tingene ikke skal skje, men med litt hjelp kan du slippe å være redd for det likevel.

Dersom du trenger noen å snakke med, kan du alltid ringe Mental Helses hjelpetelefon på 116 123, eller Kirkens SOS-telefon på 22 40 00 40. De er der for deg og kan lytte og gi råd, så ikke nøl med å ringe dit hvis du trenger det.

Jeg legger ved noen artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Klima og miljø
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om klima og miljø