Hopp til hovedinnholdet

Hvilken garderobe skal transpersoner bruke?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

hvilken garderobe skal transer gå på

Besvart 27.10.2019 20:12
 

Svar
Hei

Personer som opplever å ha fått tildelt feil kjønn ved fødsel, kan bruke den garderoben som tilhører det kjønnet som de føler seg som.

Hvis en person opplever å være jente, så er det jente- garderoben vedkommende skal bruke. Det spiller da ingen rolle hva man har mellom beina, eller hvilket kjønn man fikk tildelt ved fødsel.

Det som likevel kan være litt vanskelig, er at noen dessverre ikke vet at man kan være like mye jente selv om tissen går utover og man har en penis. Da har enkelte blitt møtt med tilbakemeldinger fra andre om at "de har gått feil". Derfor velger noen å skifte i garderober hvor de ikke trenger å være helt nakne for hverandre.

På de fleste steder er det mulig å ha egne omkledningsrom og avlukker slik at man ikke trenger å vise hele kroppen selv om man er inne i en bestemt garderobe. 

I fremtiden kommer det forhåpentligvis til å bli flere kjønnsnøytrale toaletter og garderober, slik at man ikke trenger å dele seg inn i et bestemt kjønn. Dette fordi alle har en rett til å få bestemme hvilket kjønn de hører til, uavhengig av hvordan kroppene deres ser ut. Dette blir også viktig når det kommer til det faktum at vi mennesker ikke kun kan deles inn i bare to kjønn.

For mere info om dette vil jeg anbefale deg å lese "mannen, kvinnen og meg" som er en nettbrosjyre skrevet av Skeiv Ungdom i samarbeid med Foreningen FRI. 

Du kan også kontakte ichatten.no for flere spørsmål.

Lykke til!

Hilsen helsesykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS), ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Kjønnsnormer - vi er alle forskjellige

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

I samfunnet vi lever i finnes det ulike forventninger om hva som er "guttete" og "jentete". Vi er alle forskjellige uavhengig av kjønn og det er kun du som har fasiten om deg selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering