Hopp til hovedinnholdet

Finnes det en måte å få utsletta kodene for manns- og kvinnetøy?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hvorfor bruker jenter/damer så små mini shortser som ser ut som truser??? Hvorfor er det mer godtatt på jenter enn gutter/menn og gå i mini shorts??? Jeg ønsker mere kjønnsnøytralt samfunn at det ikke skal være skille mellom dametøy og herretøy så det kan bli normalt bruke bukser, skjørt, shorts og kjoler vilt om hverandre etter egne ønsker uten at noen blir sett rart på eller at de heller ikke blir stemplet som noe bare på grunn av klesvalg... Finnes det noen måte og påvirke samfunnet og få utsletta de dame/mann kleskodene på?? Jeg har selv herre tøy av bukser av flere slag, shorts av flere slag, kilt av flere slag, bunad flere slag for menn ... Burde jeg ta på meg kvinne tøy for prøve motvirke samfunnet eller hjelper ikke det på prøve påvirke utsletting kjønnsdeling av klær...

Besvart 28.10.2019 15:44
 

Svar
Hei gutt 20!

Så fine tanker du har om hvordan vi kler oss og reaksjoner på det. Samfunnet er svært konservativt når det gjelder hvordan vi skal kle oss. Det er for eksempel veldig vanlig å tenke at en person som er født med penis er en gutt og derfor må gå med blå klær. 

Det er ikke så veldig lenge siden det ble vanlig å se kvinner gå med bukser og ikke bare i skjørt og kjoler. Denne endringen kom av at kvinner begynte med bukser og ikke brydde seg om hva som ble sagt om og til de. 

I dag er det stadig flere og flere som utfordrer den tradisjonelle måten å tenke klær på. Ønsker en å bidra til et større mangfold, er det fint om en kan være med på å utfordre ved å bryte normene og gå kledd akkurat slik en ønsker selv og kjenner som riktig.

Noen ganger kan det være ok å finne et fellesskap med andre som tenker som en selv. I Norge jobber organisasjonen Skeiv ungdom for at en skal få være seg selv når det gjelder kjønnsuttrykk og identitet. Selv om du ikke sier du har spørsmål om kjønn eller seksualitet, kan det være et fint sted for deg å ta kontakt.

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen Sexologisk rådgiver Sex og samfunn, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er likestilling?

Vekt med "Hva er likestilling?"

Likestilling har tradisjonelt sett handlet om å fremme like muligheter for kvinner og menn. I dag har begrepet fått en utvidet betydning.

Les mer

Likestilling mellom kvinner og menn

Symbolene for kvinne og mann (colourbox.com)

Hva skal til for å minske forskjellene mellom kvinner og menn? Det finnes en rekke tiltak og lover for å sikre et mer likestilt samfunn.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering