Hopp til hovedinnholdet

Bekymret for utviklingen i Oslo.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg blir sjokkert over videoene og bildene vi har sett fra Oslo de siste dagene. Kurdere med PKK og YPG flagg har jo angrepet familier med småbarn og angrepet en norsk butikk midt på Karl Johan i Oslo, og lederen deres har beskyldt politiet vårt for angrepene. Jeg har forstått det slik at bare de færreste kurdere støtter disse, men hvor aktiv er egentlig denne gruppa i Norge? Hvorfor tillater politiet dette, det er jo ikke første gang de gjør slikt i Norge? Trodde PKK var ansett som en terrororganisasjon siden NATO og EU også anser de som terrorister? Jeg er bekymret for utviklingen i min hjemby når jeg ser ulike ekstremister skape så mye kaos enten det er PKK eller islamister eller høyreekstremister. Hvem kan jeg kontakte for å uttrykke min bekymring?

Besvart 29.10.2019 17:18
 

Svar
Hei!

Jeg forstår at du er bekymret etter det som skjedde i Oslo. Det er nok mange som blir bekymret når slikt skjer.

Når det gjelder spørsmålet ditt om hvor aktive disse gruppene er, så er ikke det noe jeg kan svare deg på. 

Demonstrasjoner er en viktig del av ytringsfriheten vi har i Norge, og retten til å demonstrere er følgelig beskyttet av Grunnloven § 100. Den som skal arrangere en demonstrasjon er imidlertid pliktig til å melde fra til politiet i god tid. Dette fremgår av politiloven § 11. Politiet kan også i enkelte tilfeller forby en demonstrasjon.

Du kan lese mer om demonstrasjoner i den vedlagte artikkelen.

Hvorvidt de nevnte organisasjonene er å anse som terrororganisasjoner vil jeg ikke ta stilling til her, da det er opp til norske og internasjonale myndigheter å avgjøre hvilke organisasjoner som anses å være terrororganisasjoner. 

I Oslo er det oslopolitiet som er ansvarlig for sikkerheten. På landsbasis er det Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og regjeringen som har det øverste ansvaret for borgernes sikkerhet. 

Jeg forstår det slik at det er demonstrasjonene som skjedde forrige helg som har fått deg til å skrive til oss. Med mindre du har opplysninger som du antar at politiet ikke har, tror jeg ikke du trenger å kontakte myndighetene, da de er fullstendig klar over hva som skjedde i de nevnte demonstrasjonene.

Kanskje kan det hjelpe deg å snakke med noen om alle tankene dine? Det å sette ord på bekymringene dine kan gjøre at du føler det lettere. Snakk gjerne med venner eller familie, eller med helsesykepleier. Når du deler bekymringene dine slipper du å bære på tankene dine alene. 

Hilsen juristen og helsesykepleier, Ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Deltar i en ulovlig demonstrasjon

Demonstrasjon (colourbox.com)

Jeg er veldig samfunnsengasjert, og forrige uke var vi en del som demonstrerte foran Stortinget. Det ble en del bråk, og politiet kom for å stoppe oss. Jeg måtte gi dem navnet mitt og sånt. Får dette noen konsekvenser for meg? Vi hadde ikke søkt om å holde demonstrasjonen, men det må jo være lov å vise at man brenner for en sak!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet