Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å filme noen som blir hentet av politiet?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Er det slik at det er lov å filme at politiet tar noen eller henter noen? Jeg ble hentet av politiet for ikke så lenge siden og fikk senere høre at en jeg kjenner filmet dette. Vi kommer ikke overens, så jeg kommer ikke til å snakke med han om det. Men er det lovlig å filme det? Må han slette det om jeg ber han om det? Jeg vet ikke om hva som syns på filmen, jeg vet bare at han filmet. Har han lov til å vise det til noen uten mitt samtykke?

Besvart 02.11.2019 11:29
 

Svar
Hei

Det er ikke straffbart å filme en person som blir hentet av politiet, men det er straffbart å publisere en video av det uten samtykke fra personene på filmen. Vedkommende er altså ikke pliktig til å slette filmen, men han/hun har ikke lov til å publisere den dersom personene i filmen kan identifiseres. 

Å vise private videoer av andre til en mindre gruppe venner eller kjente, er i seg selv ikke ulovlig. Kravet om samtykke i bestemmelsen om retten til eget bilde gjelder for "offentlig" visning, jf. åndsverkloven § 104. Tilsvarende gjelder for bestemmelsen i straffeloven om krenkelse av privatlivets fred, som kun gjelder "offentlig meddelelse", jf straffeloven § 267. Akkurat hvor grensen går mellom privat og offentlig visning, er imidlertid ikke fullstendig avklart.

 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bildet mitt er delt - hva gjør jeg?

Gutt med bukse og boxershorts på knærne (colourbox.com)

Hun spurte om jeg kunne sende nudes, og jeg tenkte det var en morsom greie. Men så fant jeg ut at hun hadde sendt bildene videre.

Les mer

- Legger ut bilder av andre uten lov

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Har lagt ut noen bilder på Facebook fra en skoletur vi var på. En av de i klassen vil at jeg skal slette bildene av henne, men jeg skjønner ikke hvorfor. Bildene er ikke noe farlige og viser ikke fest eller noe sånt. Hun sier bare at hun ikke synes hun så noe fin ut. Det er jo mine bilder. Kan hun kreve at jeg skal fjerne dem? Hva skjer om jeg ikke gjør det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet