Hopp til hovedinnholdet

Bor i fosterhjem. Kan jeg flytte på hybel som barnevernet betaler?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! jeg er en gutt som bor i fosterhjem. Jeg har lyst til å gå på en ennet skole som ikke er oi nærheten av der jeg bor idag. jeg blir 16 år gammel i september. Jeg har et bra snitt på skolen, og vil gå på en bra skole, der jeg kan gjøre det mye bedre. Kan barnevernet betale hybel, og er det i det hele tatt vanlig at barn som er i barnevernets omsorg får flytte i egen hybel. jeg bor med en familie, som sier at de kan følge meg opp vis jeg bor i hybel, jeg vil heller ikke miste dem helt.

Besvart 31.10.2019 12:53
 

Svar
Hei

Barn som barneverntjenesten har omsorgen for bor vanligvis i fosterhjem eller på institusjon. Dette er regulert i barnevernloven. Barneverntjenesten og fosterhjemmet har ansvaret for omsorgen for deg til du er 18 år, men samtidig har du rett til å velge din egen utdanning fra du er 15 år. Du kan lese mer om bestemmelser og regelverk knyttet til det enkelte barnets rett til og plikt til opplæring, og samarbeid mellom barnevern og skole her.

Jeg anbefaler deg å ta kontakt med kontaktpersonen din i den kommunale barneverntjenesten og fortelle han/hun om at du ønsker å gå på en annen skole og at du derfor må bo på hybel. De kan hjelpe deg og sammen kan dere finne løsninger for deg. Barn har krav på å medvirke og få informasjon fra om hva som skjer i barnevernssaken.  Barns rett til medvirkning betyr ikke at du får bestemme, men du skal lyttes til og dine synspunkter er noe som skal vektlegges. 

Du vil kunne få økonomisk støtte gjennom barneverntjenesten, Lånekassen eller NAV, men det må dere snakke konkret om, hva du skal leve dersom du skal bo på hybel.

Du kan få hjelp av Barnas Jurist. De gir gratis rettshjelp for barn og unge under 25 år. De har åpent alle hverdager mellom kl. 09.00 og 15.00. Du kan ringe dem på telefon 22 41 22 40. Les mer om dem på siden barnasjurist.no

Med vennlig hilsen barnevernjuristen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Rettigheter for deg som bor i fosterhjem

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Du har rett til å få vite hvorfor du er i fosterhjem og hvor lenge du skal være der. Det er barnevernstjenesten som har ansvaret for at du får informasjon, selv om det kanskje er fosterforeldrene dine som snakker med deg om dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand